Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty za ubití muže na Zlínsku

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes potrestal 15 lety vězení třicetiletého Karla Mila za březnovou vraždu osmačtyřicetiletého muže v rodinném domě v obci Štítná nad Vláří na Zlínsku. O deset let starší komplic Luboš Svačinka dostal za ublížení na zdraví s následkem smrti 11letý trest. Vrchní soud tak potvrdil rozsudek zlínské pobočky brněnského krajského soudu z letošního října, proti kterému se oba muži odvolali.

Obžalovaní napadli poškozeného v noci ze 14. na 15. března. Milo při útoku muže bil pěstmi a kopal ho do různých částí těla včetně hlavy. K témuž vyzval i Svačinku, v napadání se pak obžalovaní nejméně hodinu střídali. Milo navíc několikrát udeřil oběť kovovou formou. To, že muž zemřel, obžalovaní zjistili druhý den ráno. Podle soudu Svačinka se svou přítelkyní a na příkaz Mila odvezl tělo na odlehlé místo do lesa, kde ho později zakopal. Nalezeno bylo až po několika dnech.

Oba muži požadovali po odvolacím soudu změnu právní kvalifikace na mírnější trestný čin a v návaznosti na to přiměřený trest. Milo v odvolání uvedl, že poškozeného udeřil asi jen dvakrát či třikrát, když se snažil ukončit jeho konflikt se spoluobžalovaným. Naopak Svačinka tvrdil, že rozhodující roli v celém případu měl Milo. Svého činu, ke kterému ho údajně donutil mladší komplic, litoval.