Pražská ODS podpoří Béma, Ústecký kraj stojí za Topolánkem

Praha/Litoměřice - Pražští občanští demokraté podpoří podle očekávání v nedělní volbě nového šéfa ODS primátora hlavního města Pavla Béma. Regionální sněm potvrdil trend, který naznačila hlasování v pražských obvodech. Pražská ODS rovněž navrhuje, aby dnes začínající stranický kongres zvolil předsedu jen na jeden rok. Obhájce funkce premiér Mirek Topolánek má před víkendovým kongresem ale drtivou převahu v ostatních regionech. Naposledy jej podpořila ODS z Ústeckého kraje.

Bém dostal v Praze 96 hlasů přítomných delegátů, pro současného předsedu Topolánka hlasovalo 20 z nich. Pražská ODS se rozhodla do funkce prvního místopředsedy strany nominovat starostu Prahy 13 Davida Vodrážku, informuje stranický mluvčí Milan Bouška.

Ani Topolánek, který se dnešního jednání regionálního sněmu zúčastnil, ale nečekal, že by jej Praha plánovala podpořit. „Bylo by smutné, kdyby nedostal nominaci ve vlastním regionu,“ poznamenal při odchodu poté, co mezi pražskými členy strany strávil přibližně půl hodiny.

Důležité podle něj je, aby i pražští delegáti věděli, že uvnitř ODS nechce „žádnou válku“ a že víkendový kongres je důležitý nejen pro stranu, ale i pro českou a také - kvůli blížícímu se českému předsednictví EU - pro evropskou politickou scénu.

„Pozdravil jsem je. Řekl jsem jim čtyři roviny problému, který musí ta nová reprezentace ODS řešit. To není jen vnitrostranický problém, to je problém vnitropolitický, ekonomický a zahraničněpolitický. Přijali mne vlídně,“ řekl předseda ODS novinářům.

Pražští občanští demokraté chtějí předsedu na jeden rok

Regionální sněm přišel s novou výzvou, navrhuje, aby nadcházející kongres zvolil předsedu jen na jeden rok. Odstavec v tomto smyslu je součástí usnesení, které sněm přijal na závěr jednání. Tuto informaci potvrdil Pavel Bém.

Volbu předsedy jen na jeden rok naopak odmítá současný předseda strany a premiér Mirek Topolánek, který je o víkendu rozhodnut svou stranickou funkci obhájit. Volbu předsedy na jeden rok prosazují kromě Prahy také některé krajské organizace ODS s tím, že po ukončení českého předsednictví Rady EU by se konal nový volební kongres.

Na něm by se volilo nové vedení strany včetně předsedy a lídra pro volby do sněmovny. Podle Topolánkova vyjádření nebude nikdo do vedení ODS kandidovat s vědomím, že je tam „pouze na špinavou práci, na největší problémy a nechá si okopávat kotníky, jako to bylo předtím“.

Ústecká ODS podpoří Topolánka

Předseda ODS Ústeckého kraje Jiří Šulc novinářům řekl, že Topolánek získal 124 ze 128 platných hlasů. Nominace Topolánka byla předem téměř jasná, protože šest ze sedmi oblastních organizací ho v minulých dnech již podpořilo. Výjimkou byl pouze Děčín, kde se oblastní sněm nedokázal shodnou na podpoře ani Mirka Topolánka ani jeho protikandidáta Pavla Béma.

Na post místopředsedů chtějí delegáti z Ústeckého kraje podporovat Ivana Langra, Petra Gandaloviče, Evžena Tošenovského a Petra Bendla.

Hlas Ústeckého kraje bude na kongresu ODS, který začíná v pátek v Praze, důležitý. Delegáti z Ústeckého kraje tvoří zhruba desetinu účastníků. Podle Šulce je zdejší ODS jednou z nejsilnějších organizací v Česku.

Na počet regionálních nominací Topolánek jasně vede

Na počet regionálních nominací před víkendovým kongresem strany Topolánek nad pražským primátorem jasně vede. ODS v regionech se zatím vyslovily buď pro něj, nebo nenavrhly nikoho.

Bém se rozhodl ucházet se o křeslo v čele nejsilnější vládní strany poté, co ODS utrpěla debakl v podzimních krajských a senátních volbách. Topolánka a jeho koaliční vládu kritizuje stále urputněji. Po počátečním nasazení se ale zdá, že jeho boj přestali podporovat například někteří krajští hejtmani.

Za Bémem ale stojí prezident Václav Klaus, který dnes po několikadenním váhání oznámil, že na kongres přijde a vystoupí s projevem. I Klaus Topolánka ostře kritizuje, vadí mu například snaha vlády o co nejrychlejší přijetí Lisabonské smlouvy reformující Evropskou unii.