Julínek dostal před kongresem ODS výraznou podporu lékařů

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek získal jen pár hodin před zahájením kongresu ODS výraznou podporu. Za jeho reformy se ve veřejném prohlášení postavili zástupci lékárníků, zubařů, praktických lékařů, pediatrů i ambulantních specialistů. Podpis připojila i asociace záchranných služeb a sdružení soukromých nemocnic. Julínka naopak ostře kritizují odboráři i vedení lékařské komory.

Organizace sdružují dobrovolné platící členy. Když se sečte jejich počet, dá se podle mluvčího koalice soukromých lékařů Jana Jelínka říct, že jde o většinu lékařů v České republice. „Organizace měli v letošním roce své republikové sjezdy a na nich podpořily reformní kroky. Podporujeme reformu proto, že jsme v praxi a víme, co je pro české zdravotnictví potřeba. Snažíme se odlišit politiku od reálné praxe a velice nás mrzí, jakým způsobem je ten problém zpolitizovaný,“ uvedl Jelínek.

Jan Jelínek:

„99 procent občanů vůbec netuší, o čem ta reforma je a je do nich trvale huštěno, že je špatně.“

Lékařská komora je podle Jelínka velmi zpolitizovaná a obyčejní lékaři na její činnost většinou rezignovali: „Na okresu, kde je 960 členů, přijde na volbu delegátů 50 lidí. Brát vážně závěry sjezdu ČLK dost dobře nemůžete. To je rozdíl mezi povinným členstvím a dobrovolnými členstvími v organizacích, které reformu podporují.“