Julínek i další kritizovali kolegy kvůli odklonu z programu ODS

Praha - V odpoledním bloku sobotního programu kongresu ODS se u řečnického pultu vystřídali mimo jiných zástupci vlády, členové obou komor parlamentu, europoslanci i další hosté k veřejné rozpravě. Po vystoupení předsedy senátu Přemysla Sobotky následoval projev místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové, místopředsedy senátu Ladislava Libého, šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře či tria ministrů Martin Říman, Tomáš Julínek a Jiří Pospíšil. Právě z úst zástupců vlády často zaznívaly podněty k důslednějšímu dodržování programu ODS a reformních závazků.

Julínek zkritizoval některé členy ODS, kteří se začali populisticky vzdalovat od reformních kroků a pomohli tak při přípravě kampaně ČSSD. „Ještě horší ránu nám uštědřili někteří kandidáti do voleb, když se svou kampaní nelišili od svých komunistických a sociálně demokratických kandidátů v boji proti vlastní vládě,“ uvedl s narážkou na čerstvě zvoleného senátora a šéfa pražské záchranky Zdeňka Schwarze. Přiznal ale i svůj podíl viny v tom, že nepřesvědčil, že dobrá reforma přináší dobré zprávy pro voliče. „Měli jsme se pohádat, měl jsem vám vnutit hesla do voleb,“ připustil.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil seznámil osazenstvo se změnami, jaké doznal resort za současné vlády. „Jsme první vládou, která systematicky buduje právní podmínky,“ prohlašoval sebevědomě. Poukázal také na výraznou modernizaci při styku občanů s právními institucemi. Jako většina mluvčích nezapomněl ani on připomenout nutnost zamyslet se nad lepší prezentací občanských demokratů.

Ekonomických témat se dotkl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Chybou podle něj byl příliš razantní příchod reforem ihned po nástupu nové vlády. „Začali jsme dohánět čas možná až překotně. Rovná daň, sblížení sazeb DPH, konsolidace veřejných rozpočtů, ořezání sociálních dávek, první začátek opravdové reformy zdravotnictví od revoluce, penzijní reforma, nový trestní kodex a další. Do toho církevní restituce i radar,“ vypočítal.