Mezi Libercem a Tanvaldem bude jezdit více zrychlených vlaků

Liberec – Více zrychlených osobních vlaků bude od 14. prosince jezdit mezi Libercem a Tanvaldem. Projíždět budou především většinu stanic mezi krajským městem a Jabloncem nad Nisou. Dráhy tak chtějí zrychlit dopravu z Liberce do míst za Jabloncem – Smržovky, Tanvaldu a také Harrachova – a přiblížit tamním obyvatelům krajské město. Kraj, který u Českých drah objednává a posléze také platí regionální spoje, tak reaguje na úbytek pracovních příležitostí, zejména v oblasti Tanvaldu, a chce lidem umožnit cestovat za prací do Liberce.

Zrychlené vlaky nebudou mezi Libercem a Jabloncem zastavovat ve Vesci, Proseči nad Nisou a v Jablonci nad Nisou na dolním nádraží. Většina z těchto spojů nezastaví také v Nové Vsi nad Nisou. Trať z Liberce přes Jablonec na Harrachov patří k nejvytíženějším v Libereckém kraji. Vlaky tam jezdí každých 40 minut. Už letos na dva zastávkové spoje připadal jeden zrychlený a od neděle se to obrátí. Po každých dvou zrychlených spojích bude následovat jeden zastávkový.

Nový jízdní řád, který začne v Libereckém kraji platit od 14. prosince, podle dopravců výrazné změny nepřinese. Cena jízdného v autobusech na území Libereckého kraje zůstane i po Novém roce nezměněna, mírné zdražení by měl přinést až systém integrované dopravy, který začne platit od 1. dubna příštího roku a umožní s jedinou jízdenkou libovolně cestovat vlaky, autobusy i městskou dopravou.