ČSSD poprvé v historii odmítá podporu zahraničních misí

Praha - Sociální demokraté dnes zmrazili naděje ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL), že by mohli v parlamentu nakonec podpořit zahraniční mise české armády v příštím roce 2009. Předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že vláda, která o sobě tvrdí, že je vládou většinovou, nemůže chtít od opoziční strany, která má s misemi problém, aby nahrazovala poslance vládních stran. Armáda už upozornila, že panující nejistota jí výrazně komplikuje situaci. O dalším osudu misí bude sněmovna rozhodovat ve středu 17.12.

Pokud sněmovna nedokáže mandát jednotek působících především v Kosovu a Afghánistánu schválit, může vláda svým rozhodnutím prodloužit jejich pobyt o 60 dní, pak by se musely jednotky stáhnout. Zaorálek připomněl, že už při projednávání stejného dokumentu v loňském roce opozice upozorňovala vládu, že ČSSD nebude souhlasit s navyšováním počtů vojáků, pokud nebude objasněno, o co se ČR v Afghánistánu snaží.

Členové vlády odpovědní za zahraniční politiku přesto doufají, že sněmovna nakonec návrh ministerstva obrany podpoří. Paroubek v úterý řekl, že ze strany premiéra Mirka Topolánka očekává jednání. Kromě opozice jsou proti prodloužení misí i tři koaliční poslanci: Olga Zubová, Věra Jakubková a Ludvík Hovorka. Koalici se přesto podařilo potřebných 101 hlasů zajistit a sněmovna dnes začala o misích jednat. Premiér ale musel odcestovat na summit do Bruselu a koalici by tak potřebných 101 hlasů chybělo. Projednávání proto přerušila a odložila na příští středu.   

Vondra i Schwarzenberg doufají, že poslanci mise vojáků podpoří

Jiří Paroubek:

„Nemůžete čekat od sociální demokracie, že vždy, když si vládní koalice nebude vědět s něčím rady, že přiskočí. To jsme udělali z idealismu minule, ale podruhé to dělat nebudeme.“

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg doufá, že se dohody podaří dosáhnout, a poslanci tak prokáží svou zodpovědnost: „Je to ve výsostném státním zájmu a je to také v zájmu těch nešťastných Afghánců, kteří trpí pod teroristy.“ Zahraničněpolitický expert ČSSD Lubomír Zaorálek ale slova Schwarzenberga odmítl: „Mně není úplně jasné, co je ten výsostný státní zájem. Jde snad o to, že dnes vojensky strážíme největší drogový kartel na světě?“ zeptal se Zaorálek na dnešní tiskové konferenci.

Branný výbor sněmovny v úterý večer nedokázal přijmout usnesení, kterým by sněmovně doporučil mise podpořit. „Pro nás je to velký problém, to říkám otevřeně,“ komentoval to náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Vláda v říjnu odsouhlasila plán misí pro příští rok, který počítá s pokračováním mise KFOR v Kosovu, kde by působilo až 550 vojáků. Druhým významným místem má zůstat Afghánistán, kde kabinet odsouhlasil navýšit personál v misi ISAF v provincii Lógar z nynějších 415 na 645 osob. Sto příslušníků speciálních sil by v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda bojovalo s příslušníky hnutí Taliban.

Liška chce navrhnout ukončení české účasti v misi Trvalá svoboda

Ministr školství a místopředseda Strany zelených Ondřej Liška chce proto navrhnout, aby byly v příštím roce staženy desítky příslušníků 601. skupiny speciálních sil válčících na jihu Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda pod vedením USA s příslušníky hnutí Taliban. Rozhodnutí ČSSD nepodpořit prodloužení mandátu českých vojáků v zahraničí pokládá za nezodpovědné.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24
Vydáno pod