Za parkování u hradecké radnice se platí, kraj chce situaci změnit

Hradec Králové – Královéhradecký magistrát zpoplatnil parkování na státních pozemcích před krajským úřadem. Donedávna se tam přitom stálo zadarmo. Podle magistrátu bylo zavedení placeného parkování nutné, protože se parkoviště přeplňuje vozidly lidí, kteří nejdou na krajský úřad a jeho návštěvníci pak nemají kde stát. Vedení Královéhradeckého kraje ovšem radnici kritizuje a tvrdí, že je to naschvál "modrého" města vůči "oranžovému" kraji. Poukazuje i na to, že peníze z parkovného jdou na účet soukromé firmy. Region se zároveň snaží parkovné na sporném stání opět zrušit.

Proti městu se postavil také Úřad pro zastupování státu, který poukázal na to, že zpoplatněné parkoviště nepatří městu a poplatky za stání jsou tedy protiprávní. „Asfalt je městský, tak oni vybírají za ten asfalt, který je na městě,“ hájil jednání magistrátu primátor Hradce Králové Otakar Divíšek.

Úřad pro zastupování státu tedy chce, aby oprávněnost parkovného prověřil soud. „Magistrát nedoložil žádný z dokumentů, které by dokázaly, že je vlastníkem povrchu této komunikace,“ uvedl ředitel úřadu Ladislav Košťál.

Kraj, před jehož úřadem sporné parkoviště stojí, chce po státu, aby prostor převedl právě na region. Potom by zřejmě parkovací automaty opět zmizely. To by ale podle královéhradeckého magistrátu znamenalo, že se bude parkoviště přeplňovat auty lidí, kteří nejdou na krajský úřad.

„Nebude sloužit k tomu, k čemu by mělo sloužit – to znamená krátkodobému parkování vozidel,“ řekl královéhradecký radní Boris Herman. Podle krajského radního Vladimíra Dernera ale zavedením poplatků za parkování ničemu nepomohlo. „Neřeší problematiku parkování, ale soukromý džob,“ řekl o vedení města

Úřad pro zastupování státu se rozhodne o tom, jak bude dále řešit situaci, až svůj verdikt o sporném pozemku vysloví soud.