Muž zraněný po explozi domu v Hradci Králové zemřel

Hradec Králové - Sedmaosmdesátiletý muž, který po explozi plynu v bytovém domě v centru Hradce Králové utrpěl rozsáhlé popáleniny, zemřel ve čtvrtek v pražské vinohradské nemocnici. Je to už druhá oběť listopadového výbuchu, v sutinách domu zemřela po explozi třiatřicetiletá žena. Dalších šest lidí z domu odvezli záchranáři do nemocnic v Hradci Králové a Praze.

Stav většiny dalších zraněných se během několika dní po výbuchu zlepšil a lékaři je mohli pustit domů. Na dětské klinice v hradecké nemocnici zůstal jen třináctiměsíční chlapec s poraněním hlavy, který už je nyní doma. „Naštěstí to dopadlo dobře, bez vážnějších komplikací a následků,“ řekl lékař Pavel Rozsíval z dětské kliniky hradecké fakultní nemocnice.

Výbuch způsobil škodu za přibližně pět milionů korun. Statik již dříve uvedl, že dům není nutné zbourat a čeká jej rekonstrukce. Policie explozi vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení, případnému pachateli hrozí v případě prokázání viny až tři roky vězení. Policie zatím nechce spekulovat o příčině exploze a k vyšetřování si přizvala znalce.

Radní Královéhradeckého kraje před časem rozhodli, že vyplatí lidem postiženým explozí plynu 150 tisíc korun. Finance mají obětem pokrýt výdaje s regulačními poplatky v nemocnicích a měly by sloužit také jako humanitární odškodnění.