ČSSD a KSČM se dnes budou připravovat na evropské volby

Praha - Ústřední výbor KSČM a vedení ČSSD budou dnes pokračovat v přípravách na nadcházející volby do Evropského parlamentu. Komunisté budou navíc analyzovat výsledky podzimních voleb do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu.

Lídrem ČSSD pro evropské volby, které se odehrají v červnu příštího roku, má být stínový ministr školství ČSSD Jiří Havel, který byl vicepremiérem pro ekonomiku v Paroubkově vládě. Původně chtěli sociální demokraté nominovat eurokomisaře Vladimíra Špidlu, bývalý předseda jejich strany a vlády však nabídku nepřijal. Kandidátku komunistů povede europoslanec Miloslav Ransdorf.

Funkcionáři ČSSD budou kromě evropských voleb řešit pravděpodobně i výsledky jednání svého šéfa Jiřího Paroubka s premiérem Mirkem Topolánkem o možné toleranci vládě v době předsednictví Česka Radě EU. Socialisté se budou zabývat také návrhem svého programu opatření proti finanční a hospodářské krizi. Zveřejnit jej chtějí v pondělí na svém webu a do 15. ledna jej na základě případných připomínek dopracovat.

Česko má nyní v Evropském parlamentu 24 poslanců, sociální demokraté obsadili v minulých volbách dvě místa, komunisté šest. Své zástupce si bude v červnu volit zhruba 375 milionů Evropanů. Evropský parlament v současnosti čítá 785 poslanců. Podle nových pravidel ubudou v příštím volebním období České republice v parlamentních řadách EU dvě křesla.