Bezdomovec si za usmrcení známého odpyká deset let

Brno - Za usmrcení svého známého si bezdomovec Jiří Dračka z Pardubic odpyká deset let ve vězení. S konečnou platností o tom rozhodl Nejvyšší soud (NS), když před několika dny odmítl mužovo dovolání. Hlavní otázkou procesu bylo to, zda byl čin vraždou, sebeobranou, nehodou nebo úmyslným ublížením na zdraví. Soudy se nakonec přiklonily k úmyslnému ublížení s následkem smrti.

Čin se stal loni v listopadu, Dračka v té době žil ve stanu na břehu Labe v Pardubicích. Spolu s druhým bezdomovcem celý den popíjeli alkohol. Pak muž Dračku napadl a začal jej tlouct pěstmi. Napadený se po útočníkovi ohnal dvaceticentimetrovým nožem a podle obžaloby jej zasáhl do břicha. Prý si toho vůbec nevšiml. Poraněný útočník ještě dokázal odejít, ale později vykrvácel.

Dračkova obhajoba požadovala vzhledem k okolnostem mírný trest. „Obviněný stejně jako poškozený se nacházeli ve stavu těžké opilosti a obviněný použil nože pouze k zastrašení poškozeného, neboť to byl právě poškozený, kdo obviněného napadl,“ uvedla obhájkyně v dovolání k Nejvyššímu soudu.

Krajský soud v Hradci Králové letos v květnu obhajobě vyhověl a uložil Dračkovi trest pod spodní hranicí zákonné sazby. Bezdomovec si měl odpykat osm let ve vězení. Královéhradečtí soudci zohlednili to, že konflikt vyprovokovala oběť, a to, že Dračka, ačkoliv byl dvanáctkrát soudně trestán, dosud neměl v rejstříku žádný násilný čin.

Vrchní soud v Praze ovšem poté trest o dva roky zpřísnil. Svým verdiktem poukázal na vysokou společenskou nebezpečnost činu, při kterém zemřel člověk. Stanovisko pražských soudců nyní potvrdil i Nejvyšší soud. Poslední možností jak verdikt zvrátit, je ústavní stížnost.

Rozsudek
Zdroj: ČT24