Ve Vojtanově u přechodu bude zřejmě omezena rychlost

Vojtanov (Chebsko) – Většina řidičů cestujících po silnici I/21 mezi hraničním přechodem do Německa a Chebem či křižovatkou s pražskou silnicí I/6 projíždí Vojtanovem devadesátikilometrovou rychlostí. Na silnici totiž nejsou značky ohlašující začátek obce, a tak řidiče nic nenutí brzdit. Státní silnice ale vede středem obce, je na ní křižovatka se silnicí II. třídy a také přechod pro chodce. Vedení Vojtanova se proto již dlouho snaží, aby krajský úřad v Karlových Varech povolil nainstalování značky ohlašující začátek obce. Od začátku se ale proti radnici staví policie, podle které není rychlostní omezení potřeba. Krajský úřad nyní začíná uvažovat o kompromisu – instalaci značky omezující rychlost na 70 kilometrů.

Silnice I/21 měla podle původního projektu Vojtanov objet. Nakonec komunikace projíždí středem obce, kterou rozděluje na rezidenční část a starší zástavbu, kam lidé chodí nakupovat nebo na úřady. Vojtanovské, kteří přes silnici přecházejí, vozidla projíždějící přes přechod 90kilomterovou rychlostí podle vojtanovského starosty Ljubo Fistra ohrožují.

Dopravní inspektorát Policie České republiky v Chebu přesto doporučuje „devadesátku“ ve Vojtanově zachovat. Policisté míní, že je podstatné, že kolem silnice nejsou chodníky a v dohledu není ani zástavba. Řidiči by tak značení stejně nerespektovali. „Značka sice upozorní řidiče, že do obce vjíždí, ale z psychologického hlediska nemá žádný jiný podnět k tomu, aby sundal nohu z plynu,“ řekl dopravní inspektor Radek Tlačil.

S názorem policistů ale starosta Fistr nesouhlasí: „Je to od policie nezodpovědné. Stále nás zahlcuje statistikami o nehodách, o neukázněných řidičích a podobně.“

Snaha vojtanovské radnice zřejmě nakonec bude mít efekt: Vedení Karlovarského kraje nedávno navzdory mínění policistů změnilo původní odmítavý názor na snížení rychlosti ve Vojtanově. Nyní uvažuje o tom, že by místo značky začátku obce umístilo ke klíčovému přechodu omezení rychlosti na 70 km/h.

Provoz na silnici I/21 ve Vojtanově, kde auta projíždějí 90kilometrovou rychlostí.
Zdroj: ČT24