V Praze se demonstrovalo proti Santa Clausovi a za Ježíška

Praha - S výzvami "Zachraňte Ježíška" a "Přežili jsme Dědu Mráze, přežijeme i Santu Clause!" se dnes před sídlem vlády sešli aktivisté, kterým záleží na zachování originality tradičních českých Vánoc a symbolů. V kostýmech sněhuláků volali po zachování originality českých svátků a protestovali proti "tlustému americkému představiteli", který se podle nich snaží vytlačit Ježíška z českých domácností. Podpořit je přišel ministr a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda. Další skupina uspořádala "vynášení" Santa Clause do popelnice, které začalo na Václavském náměstí a skončilo na náměstí Staroměstském.

„Odmítáme, aby nám nosil dárky červený tlouštík Santa Claus. Vyzýváme českou společnost, aby nepodléhala laciné komercionalizaci Vánoc a zabývala se záchranou českých tradic a našeho Ježíška,“ uvedl organizátor prvního protestu Tomáš Zdechovský. Akce byla podle něj zaměřena především na mladou generaci, na budoucí tatínky a maminky, „aby si uvědomili kouzlo Vánoc“.

Zatímco sedm aktivistů v bílých kombinézách a s černým hrncem na hlavě a červenými papírovými nosy krátce po poledni jen klidně řečnilo a pózovalo novinářům, večerní pochod způsobil v centru města mírný rozruch. Americký symbol nasoukaný do červené popelnice s nápisem anti-santa.cz výtržnicky urážel Ježíška.

Obránci českého symbolu pak nevybíravě oslovovali „vetřelce“ a posílali jej hrubými českými i anglickými výrazy do Spojených států. Účastníci průvodu se mohli posilnit „aniclausovským“ nápojem z rumu a griotky a skandovali hesla jako „Ježíšek a Čechy - to je domov můj, to si, Santa Clausi, to si pamatuj!“.

Santa je hlučný, Ježíšek komorní

„Je to happening. Jsme zastánci pozitivní reklamy. Santa je však tak hlučný symbol, že nenechává prostor pro českého komorního Ježíška. Rozhodli jsme se skoncovat se Santou, aby vznikl prostor pro oslavu Vánoc, jak si to každý představuje. Santu chceme vynést na smetiště, aby lidé měli klid před Vánoci,“ vysvětlil Petr Voborský ze sdružení reklamních textařů, které akci pořádalo již potřetí.

K petici o záchranu Ježíška na internetových stránkách zachrantejeziska.cz se podle organizátorů přidalo asi 21 tisíc lidí. Demonstranti ji dnes předali ministru Svobodovi, který jejich argumenty podpořil.

„Podobný import ze zahraničí je otřesný… Vánoce jsou křesťanský svátek a kapr se jí, protože původně to byl postní den. Dárky dáváme, protože slavíme narození Kristovo, to znamená Ježíška. Neslavíme narození ani Santa Clause, ani Dědy Mráze. Oni se totiž nenarodili,“ řekl Svoboda.

Organizátoři večerního protestu tvrdili, že za oblibou Santa Clause jsou zejména komerční zájmy. „Celý život jsme žili s tím, že Ježíšek není žádná určitá postava. Obchodníkům, kteří potřebují vizuální symbol, to ale vadí,“ uvedl Voborský. Vláda však podle něj není orgán vhodný pro dialog v tomto smyslu. „To je tak důležitý úkol, že bychom ho na vládě nechtěli nechávat,“ dodal.