Za nehodu vlaku u Vraňan dostal výpravčí podmínku

Mělník - Za loňský střet vlaku s osobním autem u Vraňan dnes Okresní soud v Mělníku uložil bývalému výpravčímu Ladislavu Tomkovi dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Zároveň mu také zakázal na tři roky vykonávat funkci výpravčího. Tomek zastavil provoz na špatné trati. Odsouzený se proti verdiktu odvolal.

V létě Tomka mělnický soud zprostil obžaloby, státní zástupkyně se však odvolala. Dnes soud jejímu návrhu vyhověl. Podle obžaloby se dopustil obecného ohrožení z nedbalosti.

Krajský soud ve svém rozhodnutí upozornil na to, že informace o autě na kolejích, kterou Tomkovi předal policejní dispečer, by měla být dostačující. Obhajoba se totiž celé soudní líčení odvolávala na to, že tento údaj byl nepřesně formulovaný. Sporným se stal zejména termín „hlavní trať“, kterým policista místo označil. Takový pojem prý pracovníci železnice neznají.

Policista podle telefonních záznamů hlásil Tomkovi zaklíněné auto „na přejezdu na silnici mezi Lužcem a Horními Beřkovicemi“ a dodal, že jde o hlavní trať. Dispečer měl tímto na mysli frekventovanou trať Praha - Děčín. Tomek však myslel, že policista mluví o železniční trati mezi Lužcem a Horními Beřkovicemi, a tudíž i o jiném přejezdu. Krajský soud ale upozornil na to, že přímá trať mezi těmito dvěma obcemi neexistuje, do Lužce i Beřkovic odbočují jednotlivě koleje právě z trati Praha - Děčín. Podle krajského soudu měl Tomek jako dlouholetý výpravčí se znalostmi místních reálií tuto informaci vyhodnotit správně.

Nehoda se stala loni 19. března večer. Na přejezdu mezi Cítovem a Vraňany zůstal zaklíněný osobní vůz. Událost nahlásil výpravčímu operační důstojník policie, Tomek však zastavil provoz na jiné trati. Do auta poté narazil rychlík, který vykolejil. Tomek se hájil tím, že mu policista podal nepřesné informace, soud mu dal dříve za pravdu. Podle Drážní inspekce se na příčinách nehody podílelo i to, že přejezdy neměly jednotná označení. 

Ve vlaku se při srážce zranili dva lidé a vznikla škoda ve výši 20 milionů korun. Později policie zjistila, že šlo o fingovanou nehodu a pokus o pojistný podvod. Tři viníky již krajský soud potrestal.