MHD v Hranicích má nové autobusy

Hranice (Přerovsko) – Společnost ČSAD Frýdek-Místek, která od října provozuje městskou hromadnou dopravu v Hranicích na Přerovsku, představila v centru města čtyři nové nízkopodlažní autobusy. Vozidla mají přinést do hranické MHD změnu, vyhovují požadavkům na bezbariérový nástup, novinkou bude čipové odbavení cestujících.

Autobusy SOR BN 9.5 stály podle Zbyňka Rýpara z ČSAD Frýdek-Místek po pěti milionech korun. Dopravce ze severomoravského města převzal MHD v Hranicích po dosavadním provozovateli, který nečekaně zbankrotoval a přestal jezdit. ČSAD Frýdek-Místek původně měla začít provozovat městské autobusy v Hranicích na Nový rok, smlouva s radnicí slibuje společnosti osmiletý kontrakt.

„Už dříve jsme pošilhávali po velké firmě, která by neměla problém s vozovým parkem,“ uvedl starosta Miroslav Wildner. Podle něj předchozí dopravce často vyrazil na linky s malým vozem, kde bylo lidem těsno. Za uplynulé tři měsíce si prý rychle zvykli na komfort nového dopravce. Město hromadnou dopravu dotuje asi osmi miliony korun. „Nechceme, aby jezdili auty, hromadná doprava je ekologičtější,“ poznamenal Wildner.

V Hranicích existuje sedm linek hromadné dopravy. Další spoje obsluhuje ještě příměstská doprava. Základní cena jízdného činí osm korun. Předplatné pomocí čipových karet začne fungovat od roku 2009.