Klaus dnes uděloval milosti - celkem 13

Praha - Prezident Václav Klaus udělil před vánočními svátky milost 13 lidem. Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata tak učinil hlavně z humanitárních důvodů. Milost udělil například čtyřicetileté Ivaně Dvořákové z Olomouce, která se pokusila zabít manžela a dostala osmiletý trest. Klaus vzal v úvahu, že byla opakovaně svým manželem fyzicky týrána. K žádosti o milost se připojil i manžel, se kterým vychovává tři děti.

Trest si ve vězení neodpyká ani Zdeňka Čonková, které prezident prominul tresty v celkové délce 11 měsíců za krádeže, kterých se dopouštěla v těžké sociální situaci. Prezident přihlédl k aktuálnímu zdravotnímu stavu odsouzené, která nedávno přišla o nohu.

Radku Nejedlému prezident zmírnil trest za pohrdání soudem. Odsouzený jako svědek zmařil soudní jednání tím, že odešel před svým výslechem. Prezident přihlédl k tomu, že vychovává dvě nezletilé děti, z nichž jedno má vážné zdravotní problémy, a změnil mu dosud nevykonanou část trestu na trest podmíněný.

Milost dostali i cizinci

Prezident udělil milost také čtyřem cizincům. Umožnil jim, aby zůstali v Česku, přestože podle rozsudku měli být vyhoštěni. Například Nazar Rasulbekov z Kyrgyzstánu měl být vyhoštěn na pět let kvůli tomu, že se pokusil podplatit policistu v době, kdy se neoprávněně zdržoval na území České republiky. Klaus podle mluvčího přihlédl k tomu, že zde má Rasulbekov manželku, se kterou se stará o mentálně postiženého syna. Prezident vyhověl i žádosti občanky Číny, která měla být vyhoštěna na dobu neurčitou, milost se ale nevztahuje na její trest čtyř let odnětí svobody.

Naposledy prezident udělil milost koncem srpna muži, kterého policie prověřovala v souvislosti s tím, že nabízel v internetové dražbě k prodeji údajný Klausův kyčelní kloub. Prezident nařídil, aby policisté nezahajovali stíhání. Naopak na podzim prezident nevyhověl žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké o udělení milosti Ludmile Brožové-Polednové, bývalé prokurátorce z procesu s Miladou Horákovou. Odvolací soud v polovině září rozhodl, že bývalá prokurátorka, které je 86 let, má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení.

Z humanitárních důvodů omilostnil naposled Klaus sedm lidí v polovině letošního roku.

Havel byl za velké množství milostí kritizován

Klausův předchůdce Václav Havel udělil celkem 1948 individuálních pardonů a vyhlásil tři amnestie. Havel býval za milosti často kritizován, přestože za 13 let udělil méně milostí než jeho předchůdce Gustáv Husák za rok. Třeba v roce 1988 jich Husák rozdal 2028. Mnozí kritici Havlových milostí podobnou výsadu hlavy státy označovali za feudální přežitek.

  • Zátah cizinecké policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/307/30650.jpg
  • Václav Havel autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/533/53255.jpg