Možná skončí výmluvy na osobu blízkou

Praha - Jestliže řidič spáchá dopravní přestupek, už se možná nevymluví na to, že řídila osoba blízká. S uvedenou změnou počítá poslanecká novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou předložila skupina poslanců. Sněmovna by se jí měla zabývat na některé z příštích schůzí, nejbližší z nich má začít 3. února.

Nově bude mít řidič také povinnost nosit reflexní vestu. Povinnost se bude vztahovat na nouzové zastavení na silnici, a to mimo obec. Vestu nebudou muset mít motocyklisté.

Nové ustanovení má zabránit výmluvám na to, že auto řídila osoba blízká, kterou majitel auta odmítne prozradit. Místo toho bude mít majitel nebo provozovatel povinnost sdělit vyjmenovaným úřadům, kdo auto řídil. Výjimku budou mít auta zpravodajských služeb, která spáchají dopravní přestupek. Mezi výjimky bude patřit i situace, kdy přestupek spáchalo ukradené auto.

Pokud řidič přijde o řidičský průkaz kvůli dosažení určené hranice trestných bodů a bude ho chtít získat zpět, bude muset podstoupit psychologické vyšetření. To má podle předkladatelů pomoci odhalit jeho „nezdravé“ řidičské návyky.

Na vybraných úsecích dálnic a rychlostních silnic bude možné zvýšit nejvyšší povolenou rychlost až o 30 kilometrů, tedy až na 160 kilometrů v hodině. To ale bude platit jen pro osobní auta do 3,5 tuny.