Nový systém boleslavské MHD odhalil řadu nedostatků

Mladá Boleslav - Během prvního týdne provozu se v novém systému mladoboleslavské autobusové hromadné dopravy ukázala řada problémů. Nedostatečná je například obslužnost některých příměstských částí, naopak autobusů pro školáky je zbytečně moc. Město chce tyto záležitosti co nejdříve vyřešit, řekl dnes novinářům primátor Raduan Nwelati.

Zásadní problém je podle primátora se spoji do příměstské části Bradlec. „Ráno a odpoledne, když lidé jezdí do práce a zpět, nám tam kapacita autobusů nestačí,“ uvedl primátor. Podobný problém, i když v menším rozsahu, je i v některých dalších částech. Naopak zbytečně moc je prý míst v autobusech pro školáky.

Město chce nyní využít toho, že některé linky se kryjí se spoji společnosti Transcentrum, která sváží do škol děti z okolních obcí, ale v Boleslavi nezastavuje. „Chceme se s Transcentrem dohodnout na spolupráci. Děti za jejich přepravu sice musí platit, což v městských autobusech nemusí, ale to by se dalo řešit například hrazením z městského rozpočtu,“ řekl primátor.

Úprava systému MHD do definitivní podoby má být hotova do poloviny února. Aby si lidé na nové autobusové linky zvykli, město zavedlo první tři týdny existence nového jízdního řádu MHD pro všechny zdarma. Potrvá to do neděle, od pondělí už budou muset lidé, kromě dětí do 15 let, seniorů nad 70 let a osob na mateřské a rodičovské dovolené, platit.