Změny ve vládě oznámí Topolánek v pondělí; vznikne Národní ekonomická rada

Praha - Blíží se oznámení podoby změn ve vládě Mirka Topolánka. Premiér je chce zveřejnit v pondělí, přičemž už dopředu oznámil, že se vzdal svého původního záměru posílit vládu o nového vicepremiéra pro ekonomiku. Namísto toho si ekonomické záležitosti vezme na starost sám. Vzniknout tak má Národní ekonomická rada, ve které by měli zasednout i experti z opoziční ČSSD. Podle Mirka Topolánka budou změny ve vládě výrazné a postihnou obsazení všech tří koaličních stran.

„Ti lidé nebudou odcházet proto, že by nezvládli své úkoly ve vládě nebo na resortu, ale spíše že nezvládli prezentaci,“ oznámil premiér v novoročních Otázkách Václava Moravce. Mezi ministry, kterým bývá nejčastěji vytýkána špatná prezentace jejich práce, patří například ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Toho by podle Mladé fronty Dnes mohl nahradit náměstek Marek Šnajdr.

Mluví se také o odchodu ministryně obrany Vlasty Parkanové. Té se nejčastěji vytýká to, že se stále nedaří přesvědčit veřejnost o potřebnosti amerického radaru. Spekuluje se dále o změně na postu ministra kultury. Václava Jehličku by údajně mohl vystřídat předseda lidovců a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. 

Resort dopravy prý dostane Petr Bendl

Změna může postihnout i šéfa resortu dopravy Aleše Řebíčka. Podle deníku Právo dokonce už premiér vedení ministerstva dopravy nabídl bývalému hejtmanovi Petru Bendlovi. Jisté své místo nemá ani ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.

Změny chce Topolánek odcházejícím ministrům oznámit až na pondělním zasedání vlády. „Nemohu o tom hovořit, protože to je výsadou premiéra,“ uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík a dodává: „Budeme téma ještě dolaďovat na společném setkání, takže k tomu teď nemohu nic říct, nebylo by to korektní, ale tuším, v jakém to bude rozsahu.“

Podle koaliční smlouvy premiér nemůže vyměnit žádného z ministrů bez souhlasu strany, které se to týká. V případě koaliční shody by ale Mirek Topolánek mohl návrh změn ve své vládě předložit prezidentovi Václavu Klausovi už na plánované pondělní schůzce.

Vydáno pod