V místě jednání Evropské komise se demonstruje

Praha - Před pražskými Sovovými Mlýny, kde dnes zasedají členové české vlády s Evropskou komisí, se po poledni sešlo zhruba deset příznivců iniciativy Ne základnám. Účastníci prozatím poklidného protestu pod názvem Evropa proti radaru nesou transparenty a vlajky. Mluvčí iniciativy Jana Glivická si posteskla, že nízkou účast zapříčinily problémy s pražskou hromadnou dopravou.

Hnutí Ne základnám chystá v souvislosti se setkáním vlády a členů Evropské komise ještě jednu akci, která je naplánována na přibližně 14:15 před Lichtenštejnský palác rovněž na Kampě.

Happening údajně monitoruje okolo 50 policistů a na obě akce mají dohlížet i pracovníci pražského magistrátu. Vzhledem k tomu, že protesty nejsou řádně nahlášeny, hodlají úředníci zahájit proti přítomným případné přestupkové řízení.

Američané předpokládají, že v Česku by měla stát radarová základna, kterou by doplnila základna s raketami v Polsku. Obě základny ostře odmítá mimo jiné Rusko, které se obává, že budou namířeny hlavně proti němu. Česko-americké smlouvy, které vybudování radarové základny umožňují, zatím schválil jen český Senát. Poslanecká sněmovna o nich zatím nerozhodla. Levice chce, aby smlouvy o radaru posoudil Ústavní soud.