Školské odbory se bouří proti ministerské novele

Praha - Školské odbory nesouhlasí s pracovní dobou učitelů, jak ji vymezuje novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou připravilo ministerstvo školství. Odboráře rozčiluje, že by pedagogové museli opět trávit ve školách celých osm hodin. Příprava na hodinu a oprava sešitů doma přitom patří mezi drobné výhody učitelského povolání a v rámci duševní hygieny ji využívá většina pedagogů.

Domácí přípravu učitelům zkomplikoval od roku 2007 nový zákoník práce. Po následných protestech odborů reagovalo ministerstvo školství upravující vyhláškou, která po dohodě s ředitelem práci doma umožňovala. Ovšem tentýž sporný text se nyní objevil v ministerské novele zákona. „My jsem předpokládali, že v zákoně o pedagogických pracovnících bude umožněno, aby se pracovník sám rozhodl, ne že bude muset o tu dohodu někoho žádat,“ říká předseda školských odborů František Dobšík. Odbory se obávají, že někteří ředitelé novelu zneužijí a práci mimo školu učitelům nepovolí.

Ministerstvo školství ale nechce upřít učitelům právo vykonávat část své práce jinde. Hodlá však nastavit jasná pravidla. Náměstek minstra školství Jindřich Kitzberger říká: „My nemůžeme omezit právo zaměstnavatele to stanovit. Je to tak ve všech profesích, nemyslím si, že by to ředitelé nějak zneužívali.“ Novela zákona o pedagogických pracovnících by měla platit od září nového školního roku.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)