Na silnicích se místy vyskytuje rozbředlý a uježděný sníh

Pardubice/Olomouc/Jihlava - Provoz na silnicích místy komplikuje vrstva ujetého sněhu. Po středečním chumelení jsou i všechny vozovky v Pardubickém kraji sjízdné. Většinou na nich leží zbytky sněhu nebo jeho ujetá vrstva. Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají z větší části silnice v Olomouckém kraji, ostatní vozovky jsou mokré po chemickém posypu. Sněhové přeháňky, mlha a ledovka omezují rychlost jízdy po silnicích na Vysočině. Všechny komunikace jsou podle zimní služby krajských cestářů s opatrností sjízdné. Na dálnici D5 se místy vyskytuje mrznoucí déšť.

Silnice první třídy jsou převážně holé, někde s vyjetými pruhy rozbředlého sněhu. „Silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody přes Suchý vrch a I/43 z Červené Vody do Králík pokrývá slabá vrstva ujetého, místy zledovatělého sněhu,“ uvedl vedoucí inspektor provozů Správy a
údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal. Při cestě přes Suchý vrch musí mít motoristé povinnou zimní výbavu.

Na mokrých silnicích Olomouckého kraje je rozbředlý sníh

„Máme venku veškerou techniku. Kde už stihli chemický posyp, jsou vozovky holé a mokré, na ostatních úsecích leží rozbředlý nebo ujetý sníh,“ řekl olomoucký dispečer silničářů Libor Palucha. Stejná situace je ve všech nižších polohách regionu. „Napadly až čtyři centimetry sněhu, místy jsme jej museli plužit,“ dodal přerovský dispečer. Na Šumpersku a Jesenicku se vyskytuje ve vyšších polohách ujetá vrstva sněhu pokrytá posypem.

Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné

Všechny komunikace jsou podle zimní služby krajských cestářů s opatrností sjízdné. Dálnice D1 a silnice první třídy ošetřované chemicky jsou mokré, na komunikacích druhé a třetí třídy leží ujetá vrstva sněhu, jinde ledovka krytá posypem. Sněhové přeháňky se podle meteorologů po ránu vyskytovaly na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Ve středu napadly až tři centimetry sněhu.

Silnice v Plzeňském kraji mohou při mlze nebo přeháňkách namrzat

Námrazy, mrznoucí mrholení nebo mlhy mohou dnes komplikovat jízdu řidičům v Plzeňském kraji. Všechny silnice jsou sjízdné, silničáři doporučují jízdu se zvýšenou opatrností, informovalo Ředitelství silnic a dálnic.

Mrznoucí déšť zhoršuje jízdu po dálnici D5 mezí Plzní a Rozvadovem a na severním Plzeňsku. Na Tachovsku a Stříbrsku je místy mlha, na většinou holé silnice může padat námraza, v některých úsecích namrzají mlhy. S mrholením musejí počítat řidiči na Klatovsku, Rokycansku, Sušicku a v části Šumavy. Ve vyšších polohách v okolí Železné Rudy jsou sněhové přeháňky.