Podle Emmerové je nominace Filipiové degradací resortu zdravotnictví

Plzeň/Praha - Hejtmanka plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD) dnes vyjádřila vážné výhrady proti návrhu ministerstva zdravotnictví jmenovat do čela resortu senátorku Danielu Filipiovou (ODS). Někdejší ministryně zdravotnictví z období srpen 2004-říjen 2005 kritizuje současnou členku senátního výboru pro zdravotnictví za to, že přijala ministerskou nabídku jako "inženýrka architektka". Filipiová tuto výtku prozatím odmítla blíže komentovat.

Emmerová si neodpustila kritiku ohledně nástupkyně Tomáše Julínka během konání krajské konference ČSSD v Plzni. „Pokud bych to řekla delikátně, jedná se o krutou degradaci,“ řekla Emmerová novinářům. „Doufám, že mi věříte, že tomu trochu rozumím. Zejména proto, že jsem na tomto ministerstvu působila 14 měsíců,“ uvedla. Konkrétní důvody, které ji k této kritice vedly, už ale neuvedla.

Filipiová je členkou senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku od svého zvolení do horní komory v roce 2000. Jako architekta se věnuje konzultacím a projektování se zaměřením na bezbariérové stavby a jejich úpravy. V roce 1986 prodělala neúspěšnou neurochirurgickou operaci míchy, je trvale odkázána na ortopedický vozík. Jako ministryně by chtěla pokračovat v reformách svého předchůdce a dohodnout jejich prosazení.

Lékařka a bývalá šéfka sněmovního zdravotnického výboru Emmerová byla ministryní od srpna 2004 do odvolání v říjnu 2005. Stalo se tak po protestech a stávce lékařů mimo jiné kvůli špatnému stavu zdravotnických financí a sérii zdravotnických zákonů, které Emmerová prosazovala. Ve své koncepci zdravotnictví usilovala například o zavedení papírových zdravotních knížek pro každého občana.