Občanské demokraty povede do evropských voleb Jan Zahradil

Praha - Lídrem kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu byl dnes zvolen Jan Zahradil, dosavadní šéf občanskodemokratických europoslanců a bývalý místopředseda strany. Na svém pražském zasedání o tom rozhodla výkonná rada ODS. Předseda nejsilnější vládní strany a premiér Mirek Topolánek novinářům po zasedání řekl, že jednání "bylo dramatické", i kvůli tomu ODS zatím nesestavila celou kandidátku, uvedl.

Jan Zahradil vedl občanské demokraty do evropských voleb již v roce 2004. Od ledna 2007 je Topolánkovým zmocněncem pro jednání o ústavním textu EU. K Lisabonské smlouvě se ale staví rezervovaně a nepodpořil ji ani při hlasování v Evropském parlamentu. V EU se zabývá mimo jiné možným vstupem Turecka do unie.

Prioritou pro červnové volby bude podle Zahradila udržet minimálně výsledek voleb 2004. „Máme na to, abychom vyhráli,“ řekl s tím, že voličům ČSSD se na rozdíl od sympatizantů občanské demokracie k volbám do Evropského parlamentu nechce. Mezi 24 adepty na funkce europoslanců, o nichž se bude rozhodovat počátkem června, je sedm z devíti současných europoslanců ODS. Celou kandidátku bude výkonná rada schvalovat na svém příštím zasedání.

Své kandidáty si už v prosinci vybraly ČSSD a KSČM. Novým volebním lídrem socialistů se po europoslanci Liboru Roučkovi stal Jiří Havel, který byl vicepremiérem pro ekonomiku ve vládě předsedy strany Jiřího Paroubka. Komunisty naopak povede opět Miloslav Ransdorf.

Už od loňského dubna mají o svých kandidátech na europoslance jasno lidovci, které znovu povede Zuzana Roithová. Bez volebního lídra jsou zatím z hlavní parlamentní pětice pouze zelení, o vedení kandidátky usiluje poslankyně Kateřina Jacques, potřebuje ještě několik nominací krajských organizací SZ.