Přeložka horské silnice na Chomutovsku získala prestižní ocenění

Chomutov - Stavba roku 2008  toto prestižní ocenění získala přeložka silnice I/7 z Chomutova do Křimova v Krušných horách. Její součástí je i most, který překlenul údolí s potokem Hačka ve výšce 62 metrů. Jeden z pilířů mostu dnes ozdobila plaketa připomínající úspěch technologicky náročné stavby v soutěži, řekl za zhotovitele díla provozně obchodní náměstek karlovarského závodu společnosti Stavby silnic a železnic Josef Král.

„Rychlostní silnice vedená v horském terénu získala cena Státního fondu dopravní infrastruktury. Splňuje parametry moderní kapacitní komunikace zvláště v oblasti bezpečnosti provozu a ekologie. Stavba zahrnuje několik významných objektů v oboru dopravního stavitelství,“ uvedl Král. Specialitou 336 metrů dlouhého a 22,5 metru širokého mostu jsou úzké, až 48,5 metru vysoké pilíře i technologie letmé betonáže.

Náklady na výstavbu přeložky v délce 6,8 kilometru dosáhly 3,1 miliardy korun. Přeložka navázala na již ukončený úsek Křimov - hraniční přechod s Německem v Hoře Svatého Šebestiána a z druhé strany na estakádu a jihozápadní obchvat Chomutova. Silnici, která odlehčila Chomutovu od kamionové dopravy, řidiči začali využívat v červenci 2007.