Na silnicích Vysočiny leží ledovka, na stromech je těžká námraza

Jihlava - Desítky řidičů na Vysočině dnes skončily s auty v příkopech. Sjízdnost silnic totiž od rána ztěžuje mrznoucí déšť, který na vozovkách ošetřovaných inertním posypem vytvořil nebezpečnou ledovku. Viditelnost snižovala místy hustá mlha. U řady dopravních nehod zasahovala i policie. Podle operačního důstojníka ale do čtyř hodin odpoledne nebyl nikdo vážně zraněn.

Stromy kolem silnic jsou obtěžkány vrstvou ledu, hrozí nebezpečí jejich pádu. Vítr navíc na vozovku místy navál sněhové jazyky a závěje. Cestáři jsou podle dispečera zimní údržby v terénu, ale štěrk okamžitě namrzá.

Podle výstrahy meteorologů hrozí tvorba náledí na Vysočině do dnešního večera. Teplota vzduchu se v podvečer drží pod bodem mrazu, nejchladněji je na Třebíčsku. Mrznoucí mlhu a zvířený sníh zaznamenali odpoledne meteorologové ve Žďárských vrších a také na Jihlavsku.

Se silným nárazovým větrem a mlhou musejí počítat řidiči i na dálnici D1. Její povrch je holý a vlhký stejně jako u silnic ošetřovaných chemicky. Silnice jsou se zvýšenou pozorností průjezdné. Krátkodobě stála doprava třeba u Krucemburku na Havlíčkobrodsku.