Prahu neopouští touha pořádat letní olympijské hry

Praha - Českou metropoli myšlenka stát se olympijským městem po neúspěšné kandidatuře pro rok 2016 neopustila. Naopak, chce se poučit z chyb a znovu bojovat o pořádání her pro rok 2020. Čechy přijel podpořit do Prahy i předseda britské olympijské asociace lord Colin Moyniham. Londýn bude hostit sportovce za tři roky, v roce 2012.

„Byl jsem v komisi, která hodnotila všechna uchazečská města, a nemám žádné pochybnosti o profesionalitě zdejších příprav. Praha je určitě vhodným městem pro pořádání her, “ řekl Moyniham při své návštěvě Prahy. 

Kritiků olympiády, jejíž rozpočet je odhadován na stovky miliard korun, je ale stále hodně. „Olympiáda je obtížně zvládnutelná i pro tak velké země, jako je Británie nebo Čína. Proto si myslím, že pro Českou republiku je tato myšlenka nereálná,“ uvedl Jiří Witzany, zastupitel hlavního města Prahy.

Neúspěšná kandidatura Prahy a s ní spojené přípravné projekty už město stály celkem přes 100 milionů korun. Olympijská vesnice by podle nich měla vyrůst v Letňanech. Se sportovišti zase počítá Rohanský ostrov a Bubeneč.   

Český olympijský výbor odhaduje šance Prahy na pořádání her v roce 2020 jako vysoké, pokud se ale olympiáda v roce 2016 bude konat mimo Evropu. Mezinárodní olympijská asociace vybere pořadatelské město pro rok 2016 letos v říjnu - rozhoduje se mezi Chicagem, Rio de Janairem, Tokiem a Madridem.