Cenu Charty 77 dostali mladíci, kteří okřikli hajlující nacisty

Praha - Nadace Charty 77 uděluje každoročně Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Letos jí dostali Jakub Štěrbík a Stanislav Vodička, kteří se před rokem postavili hajlujícím nacistům. Ti na ně pak zaútočili a jeden z mladíků si nese následky dodnes. Statečnost obou mužů je podle pořadatelů příkladná zejména v době, kdy se v české společnosti často objevují projevy extremismu, xenofobních nálad a intolerance a ze strany veřejné moci bezradnost v tom, jak se k těmto jevům postavit.

Jakub Štěrbík loni v květnu okřikl skupinu hajlujících skinheadů, skandujících mimo jiné Židi do plynu. Jeden z neonacistů na něj zaútočil a útočnou dýkou mu způsobil vážné poranění míchy. S nasazením života mu přispěchal na pomoc Stanislav Vodička, kterého útočníci také zranili. Jakub Štěrbík, otec malého dítěte, má dosud ochrnutou pravou část těla.

Cena Františka Kriegla se uděluje od roku 1987. Vyhlašuje se každoročně 10. dubna, kdy se František Kriegel narodil. Od roku 1990 se cena uděluje za občanskou statečnost, projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika. Nadace Charty 77 oceňuje jedince, kteří riskují vlastní postavení, kariéru a často i život, aby prosadili názory a cíle, jež odpovídají humanistickým ideálům, demokracii a lidským právům a jež oni považují za správné.

Mezi dosavadními laureáty jsou například zakladatel festivalu Jeden svět Igor Blaževič, senátor Jaromír Štětina, romistka Milena Hübschmannová, Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje právům menšin a zejména Romům, novinářka Petra Procházková, kurdský lékař, publicista a podnikatel Yekta Uzunoglu nebo Ondřej Cakl, který se léta věnuje monitorování neonacistických a rasistických hnutí.

František Kriegel
Zdroj: ČT24
Vydáno pod