Soud zamítl dovolání heparinového vraha, doživotí platí

Brno - Doživotní trest pro bývalého zdravotníka havlíčkobrodské nemocnice Petra Zelenku za vraždy pacientů heparinem platí. Nejvyšší soud v Brně totiž zamítl jeho dovolání, které bylo pro Zelenku poslední možností, jak se trestu vyhnout. Zelenka byl uznán vinným ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Výjimečný trest si Zelenka odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Důvody odmítnutí dovolání zatím Nejvyšší soud podle mluvčího nebude zveřejňovat. „Sdělení dosud nebylo doručeno účastníkům řízení,“ řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Zelenka požadoval zrušení pravomocného verdiktu vrchního soudu a nové projednání věci. Tvrdí, že se nepodařilo jasně prokázat jeho úmysl zabít pacienty, jimž aplikoval heparin. Nesouhlasí též se závěry odborných posudků.

Zelenka chtěl zažít akci

„Potřeboval jsem činnost, akci, věděl jsem, že když podám heparin, přijde lékař a bude se něco dít,“ řekl Zelenka u soudu. Sám nevysvětlil, proč začal pacientům podávat právě lék na ředění krve. „Ta myšlenka přišla sama, opakovala se. Nevím, proč jsem vybral heparin. Snad právě proto, že se často používal,“ řekl Zelenka. Tvrdí, že měl v té době těžké psychické problémy a bral léky. „Nikdy jsem se jako vrah necítil, nepřišel jsem do práce, abych zabíjel,“ řekl obžalovaný.

Ze závěrů znaleckého posudku také vyplývá, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce. Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli.

Nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr na konci září, jen dva dny poté, co zemřela Zelenkova poslední údajná oběť.

Petr Zelenka
Zdroj: ČT24