Kokainový překupník dostal od soudu 11 let vězení

Ostrava - Na 11 let poslal ostravský krajský soud do vězení Igora Cydricha, který byl podle obžaloby členem mezinárodního gangu obchodníků s kokainem. Do Česka si nechal posílat zásilky drogy z Venezuely, Ekvádoru a Panamy, celkem mělo jít o téměř 7,5 kilogramů kokainu. Zásilky ale nikdy nedorazily k adresátovi, všechny zadržela policie a celníci. Cydrich se u soudu bránil tím, že si nechával posílat běžné zboří a proti rozsudku se okamžitě odvolal.

Podle obžaloby si muž postupně založil poštovní schránky v Ostravě, Havířově a v Polsku ve městě Raciborz. Právě tam jej zatkli předloni v říjnu polští policisté, když se pokusil zásilku vyzvednout. Šlo o válec, který se podobal výměníku tepla - z ekvádorského Guayaquilu v něm putovalo sedm kilogramů drogy.

Podle obžaloby postupoval Cydrich podobně i v roce 2006. Komplicové drogy pořizovali v Panamě a Venezuele a ukrývali je například v dřevěných figurkách a v džusech. Ve třech případech do Česka odeslali téměř půl kilogramu kokainu. Státní zástupkyně po vynesení rozsudku uvedla, že zásilek bylo pravděpodobně mnohem více. Například jednu zadržela policie už ve Venezuele. Ta obsahovala 3,5 kilogramu kokainu.

V krátké době je to už druhý případ pašování kokainu do Česka, který řeší ostravský krajský soud. Loni v listopadu uložil nepodmíněné tresty v rozmezí od deseti let do 12,5 roku vězení a jeden podmíněný trest čtyřem mladým lidem, kteří podle obžaloby ve velkém pašovali kokain z Jižní Ameriky do Česka, Itálie, Francie a Španělska. Podle soudu šlo o mezinárodní organizovanou skupinu, která využívala nejméně pět kurýrů.