Na Velký pátek padaly v Česku teplotní rekordy

Praha - Meteorologům zatím vychází předpověď, podle které budou velikonoční svátky slunečné a teplé. V pražském Klementinu dokonce padl 130 let starý rekord, když tam ve tři hodiny naměřili 23,3 stupňů Celsia. Vůbec nejtepleji z celého území ČR dnes bylo v jihomoravské Strážnici, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 25,4 stupně. Mimořádně vysoké teploty padaly také v Českých Budějovicích, Plzni nebo na několika místech Zlínského kraje. Po celý prodloužený víkend by v Česku mělo být slunečné počasí. Teploty se budou pohybovat okolo dvaceti stupňů Celsia, občas se ale vyskytnou přeháňky. Podle pranostik přichází koncem března takzvané mariánské oteplení. Povětrnostní situace se letos nad střední Evropou ustálila až počátkem dubna, kdy začalo svítit sluníčko.

Libovat si můžou restauratéři, kteří pomalu otevírají zahrádky. Většina známých pražských restaurací už otevřela minulý víkend, nebo se k tomu chystá. První venkovní pivo si již vychutnaly stovky nedočkavců. „Je pěkné počasí, lidé se nemohli otevření dočkat. Hostů máme hodně,“ uvedl provozní vinohradské restaurace v Riegrových sadech Tomáš Němec. Za pravdu mu dávají hosté, kterých v pátek po poledni sedělo v restauraci několik desítek, především z řad studentstva.

Ochladit se má ke konci dubna, pak zase slunečno

Podle předpovědí by se mělo ochladit kolem 20. dubna, kdy by se také měly objevit častější srážky. Do 20. dubna se lidé mohou těšit na ustálené teplé počasí pouze s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami. Ke konci období by mělo oblačnosti a přeháněk přibývat. Denní teploty podle meteorologů stoupnou až ke 23 stupňům Celsia. Noční teploty budou mezi devíti a třemi stupni Celsia. Okolo 20. dubna očekávají meteorologové o něco chladnější počasí, denní teploty budou dosahovat 14 až 20 stupňů.

V období od 21. do 30. dubna přibude oblačnosti a také se ochladí. Pršet bude pravděpodobně více a mohou se objevit také bouřky. Teploty budou přes den dosahovat 12 až 18 stupňů Celsia. Na konci dubna by mělo srážek i oblačnosti ubývat a teploty se vyšplhají ke 22 stupňům, noční teploty poklesnou na osm až dva stupně Celsia.    

Na počátku května čekají lidi zřejmě nejvyšší teploty z celého období - denní maxima se budou pohybovat mezi 19 a 25 stupni Celsia. Zpočátku bude polojasno, odpoledne se ojediněle mohou objevit bouřky. Noční teploty se budou pohybovat od čtyř do deseti stupňů. Okolo 10. května přibude oblačnosti a místy se objeví přeháňky a bouřky, denní teploty dosáhnou 22 stupňů Celsia.

Pálení čarodějnic
Zdroj: ČT24