Ministry chce mít Fischer do tří dnů

Praha - Spekulace o podobě nové vlády se množí, po dnešním dnu ale může být jasněji. Nový premiér Jan Fischer o návrzích na obsazení jednotlivých resortů už od rána jedná se zástupci parlamentních stran, sešel se s Mirkem Topolánkem i prezidentem Václavem Klausem. ODS a ČSSD se už shodly například na diplomatu Janu Kohoutovi, jehož hodlá sociální demokracie navrhnout na post ministra zahraničí. Fischer chce personální obsazení kabinetu dojednat nejpozději do tří dnů.

„Budeme mluvit o jménech, budeme o nich samozřejmě vyjednávat s tím, že nezastírám, že ta poslední odpovědnost bude potom na mně,“ předeslal jednotlivá jednání Fischer. Nový premiér považuje sestavení kvalitní vlády za prvořadý úkol. Při hladkém průběhu jednání by měla vláda začít úřadovat 9. května.

Dnes v Hrzánském paláci jednal předseda dosud neexistující vlády zhruba hodinu s premiérem v demisi a předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Topolánek však při svém odjezdu odmítl jednání jakkoli komentovat. Podle Fischerova mluvčího Romana Proroka jednali o evropských otázkách.

O otázkách českého předsednictví EU a o složení své vlády jednal dnes v poledne Fischer také s prezidentem Václavem Klausem. Klaus prý vyjádřil přesvědčení, že by ve Fischerově vládě měl zůstat dosavadní ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Kohout má podporu od ČSSD i ODS

Do této chvíle je jisté pouze jedno jméno, mezi návrhy na post ministra zahraničí se má objevit Jan Kohout, jehož se chystá podpořit sociální demokracie spolu s ODS. „My ho budeme společně doporučovat Janu Fischerovi, aby ho akceptoval, protože budeme těžko hledat v dané chvíli jméno lepší,“ prohlásil premiér v demisi Mirek Topolánek.

Nabídku dostali a potvrdili její přijetí i někteří další kandidáti, o nichž se dříve spekulovalo. Mezi nimi například Jan Šebesta, jemuž by mohl v budoucnu připadnout post ministra zemědělství, nebo Tomáš Zima, který by mohl řídit resort školství. „Byl jsem v minulých dnech osloven s touto nabídkou a o této nabídce vážně uvažuji, že bych ji přijal. Samozřejmě v tuto chvíli je to otázka jednání pana premiéra a politických stran,“ potvrdil děkan 1. lékařské fakulty UK Zima.

Mluví se i o kandidátech na další resorty. Ministerstvo obrany by mohl řídit například dosavadní náměstek Martin Barták. Na postu minstra vnitra by se zase mohl objevit šéf antimonopolního úřad Martin Pecina. Advokát Aleš Pejchal by mohl obsadit post ministra spravedlnosti. Pejchala se přitom prezident Václav Klaus pokoušel už dvakrát protlačit do Ústavního soudu.