Pravicoví extremisté mají v Ústí povolený i třetí pochod

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud povolil radnicí zakázaný pochod pravicových extremistů svolaný na tuto sobotu do ústecké čtvrti Střekov. Ultrapravicoví Autonomní nacionalisté na sobotu chystají hned tři pochody, jimiž chtějí připomenout oběti bombardování města spojeneckým letectvem v dubnu 1945. Rozhodnutí soudu dostala ústecká radnice dnes odpoledne. Do města by mohly přijet stovky příznivců extremistických skupin z Česka i z Německa. Opatření a hraniční kontroly připravuje i německá policie.

První z pochodů město nezakázalo, nenašlo prý důvod. Dva později ohlášené pochody přes čtvrtě Klíše a Střekov zakázala radnice 6. března. Organizátoři se odvolali ke krajskému soudu, který jim v obou případech vyhověl. Odpůrci sobotních pochodů tvrdí, že akce jsou záminkou připomenutí 120. výročí narození Adolfa Hitlera, které připadá na 20. dubna.

Proti soudnímu povolení prvního zakázaného pochodu ústecká radnice podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Rozhodnutí padne ve středu nebo ve čtvrtek.

Autonomní nacionalisté se naopak brání proti aktivitám ústeckého primátora Jana Kubaty, který proti pochodu vystupuje. V tiskové zprávě tvrdí, že na něho podali trestní oznámení pro několik trestných činů. Tvrdí také, že magistrát rozhodnutí o zákazu pochodů vydal na příkaz izraelského velvyslance Yaakova Levyho.

Proti pochodu se v Ústí nad Labem připravuje i řada akcí svolaných občanskými iniciativami, které se ale nebudou konat přímo v den pochodu. Největší akcí je středeční koncert na Mírovém náměstí. V pátek, den před pochodem, bude oficiální pietní akce na uctění obětí bombardování.

Podle publikace Dějiny města Ústí nad Labem bylo při náletech amerického letectva 17. a 19. dubna 1945, které měly vyřadit zdejší železniční uzel, ve městě zcela zničeno 165 domů, těžce poškozeno 65, středně 85 a lehce přes 500 objektů. Od dubna 1945 do dubna 1946, kdy byly z trosek vyprošťovány poslední zasypané oběti, bylo zjištěno 512 obětí, historikové ale nevylučují, že jich bylo více.