Fischer jednal o nové vládě i ekonomické krizi

Praha - Premiér Jan Fischer dnes rozjel v Hrzánském paláci jednání o obsazení svého kabinetu. Zhruba od sedmi hodin kvůli tomu jednal i s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, který na schůzku přijel se seznamem sedmi jmen budoucích ministrů. Přes den věnovala média pozornost zejména ministrovi financí v demisi Miroslavu Kalouskovi, o kterém se po jeho roztržce s vedením KDU-ČSL spekuluje jako o možném nestraníkovi, a tím pádem i členovi úřednické vlády. Kalousek i ČSSD ale popřeli zprávy, že by měl na úřadě zůstat díky podpoře sociální demokracie.

Sám Kalousek zopakoval, že by nabídku přijal pouze v případě, že by přišla od premiéra. A Topolánek ze Sezimova Ústí vzkázal, že ho o to rozhodně žádat nebude. S Fischerem tak ministr financí mluvil pouze o agendě ministerstva a o řešení hospodářské krize. Přání, aby Kalousek v kabinetu setrval, naznačil v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes prezident Václav Klaus. „Je to jediný autentický výrok, který jsem v této souvislosti zaznamenal a velmi si této důvěry vážím,“ podotkl dnes Kalousek. Zopakoval ale, že novou vládu sestavuje Fischer po konzultacích s předsedy čtyř politických stran.

Po Kalouskovi navštívil odpoledne Hrzánský palác ministr kultury Václav Jehlička. Řeč byla o fungování resortu i o možných náhradnících. Jména ale Jehlička neprozradil: „My jsme se bavili víceméně o schopných lidech, kteří by mohli přispět, aby ten rezort pracoval dobře,“ uvedl pouze Jehlička.

Národní ekonomická rada se má rozšířit

Pak za Fischerem přišel ekonom Miroslav Zámečník. Mluvili spolu o tom, co dál s prací Národní ekonomické rady vlády. Na jednání se shodli na jejím rozšíření, diskuze se ale podle Zámečníka vedla spíše v obecné rovině a nepadl ani počet nových členů ani konkrétní jména. NERV má údajně podle představ obou stran dále pomáhat vládě řešit ekonomickou krizi. Novou vládu po pádu kabinetu Mirka Topolánka čeká například příprava rozpočtu na příští rok.

Jednání o nové vládě budou pokračovat i zítra, kdy má do Hrzánského paláce přijít ministr životního prostředí Martin Bursík a také šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, na program se tak zřejmě dostane i téma dokončení českého předsednictví EU. Fischerova úřednická vláda by měla Topolánkův kabinet vystřídat ve Strakově akademii 9. května. Na jednání tak zbývá 15 pracovních dnů.

Miroslav Zámečník
Zdroj: ČT24