V Polsku mohou přijít opilí cyklisté o řidičák

Varšava - Cyklistům v Polsku, kteří jezdí pod vlivem alkoholu, hrozí, že mohou přijít o řidičský průkaz, a dokonce jít i do vězení. V Polsku je podle ústavního soudu shodné s ústavou trestání opilých cyklistů na stejném základě jako podnapilých řidičů. V současnosti si tam odpykává trest za jízdu na kole pod vlivem alkoholu téměř 2 000 osob. Podle novináře Tomasze Mackowiacka ale vesměs dostali podmíněné tresty.

„Jízda v opilosti je téměř polský národní sport,“ komentoval důvod přísné legislativy Mackowiack. 

Polské právo je tak vůči cyklistům přísnější než české. V Polsku totiž může jít cyklista do vězení už jen za to, že jel opilý. V Česku hrozí podnapilým cyklistům pokuta až 10 tisíc korun. Pokud však při dopravní nehodě cyklista někoho zraní nebo usmrtí, soud může přihlédnout k požití alkoholu jako k přitěžující okolnosti a cyklistu poslat do vězení.

Telefonát Tomasze Mackowiaka (zdroj: ČT24)

Na polský ústavní soud se obrátil soudce Jaroslaw Sielecki. Trestání lidí, kteří se pohybují pomocí vozidel s motorem, a osob, které používají k pohybu vlastní svaly, podle stejných zásad je podle něj jen specifickým výkladem předpisů.

Argument, že cyklisté mohou vyvinout značnou rychlost, je podle něj spíše abstrakcí, protože se nestává, že by cyklista po vypití pár piv jel rychlostí několik desítek kilometrů v hodině. „Navíc cyklista ani pěší neskládají zkoušky ze znalostí pravidel silničního provozu,“ uvedl Sielecki.

Soud ale rozhodl, že vše je shodné s ústavou. „Pokud by to bylo jinak, byla by to katastrofa, všichni doposud odsouzení za jízdu na kole pod vlivem alkoholu by se mohli domáhat vysokého odškodnění,“ vysvětlil specialista na trestní právo Piotr Kruszyński.

S výrokem soudu jsou spokojeni také policisté. Podle nich jsou opilí cyklisté „metlou polských silnic“. Ohrožují svůj život, ale i jiné účastníky silničního provozu. Cyklistovi hrozí za jízdu pod vlivem alkoholu pokuta, odebrání řidičského průkazu a až rok vězení.