Záhadná střelba - vesnici pokropila dávka ze samopalu

Štíhlice - Obyvatele Štíhlic na Kolínsku vyděsila záhadná střelba. Kulky zasáhly dvě bytovky, jedné obyvatelce dokonce střela rozbila okno. Jen náhodou nebyl nikdo zraněn. Svědci tvrdí, že rány vycházely z nedalekého lesa, kde zrovna vojenský vrtulník nacvičoval přistávání v terénu. Podle vojenské policie ale na palubě vrtulníku žádné zbraně nebyly. Spor tak už několik týdnů řeší kolínská policie.

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák potvrdil, že se v místě vrtulník vojenské policie skutečně vyskytoval. Vyloučil však, že by jeho posádka střílela na civilní objekty v obci Štíhlice. Posádka vrtulníku Mi-17 podle něj cvičila v okolí obce přistání do omezeného prostoru v terénu. Tuto zónu využívá armáda pro výcvik techniky pilotáže. „Stroj plnil v okolí obce výcvikové úkoly, nebyl vybaven zbraněmi a palubní personál rovněž nebyl ozbrojen,“ uvedl Čermák.

Lidé z obce slyšeli střelbu, nejprve se prý ozvalo pár jednotlivých výstřelů, potom dávky z automatu. Na bytovém domě střelba rozbila okno a poškrábala fasádu. Paní Fišerová si prý zrovna chystala večeři, když se začaly ozývat silné rány a jedna střela zasáhla okno jejího bytu. Všude bylo sklo a hlína z rozsypaných kytek. Žena se od té doby v bytě bojí, má strach, že se nebezpečná střelba bude opakovat. „Mohlo mě to trefit, kdyby tam nebyla ta dekoračka. Kulku našli na zemi malinkej kousek ode mě,“ zlobí se paní Fišerová.

Obyvatelé případ nahlásili policii a obrátili se i na vedení obce. „Osobně jsem se obrátil na policii v Kostelci. Nikdo mi nic nedokázal říct. Akorát vím od lidí, že v blízkosti obce měl na louce přistát vojenský vrtulník. Pak zazněla střelba a jedné paní to prostřelilo okno,“ uvedl štíhlický starosta Josef Hrdlička.