Tři pochody neonacistů v Ústí nad Labem ochromily město

Ústí nad Labem - Hnutí Autonomní nacionalisté ohlásilo na sobotu tři pochody v Ústí nad Labem, kterými si údajně chce připomenout oběti bombardování města před 64 lety. Ve městě je zatím klid, ačkoli dvě z akcí jsou ohlášené již od 08:00. Hlavní pochod před budovou magistrátu by měl začít kolem 19:00. Odpůrci pochodů tvrdí, že jde jen o záminku k připomenutí si 120. výročí narození Adolfa Hitlera. Do města má dorazit až 500 pravicových extremistů z Čech a další stovky ze zahraničí, hlavně z Německa. Protiakce ale svolali do Ústí i antifašisté. V pohotovosti je zhruba tisícovka policistů, nasazena budou vodní děla, jízdní jednotky a vrtulník. Policisté kontrolují příjezdové cesty do Ústí a v pohraničí. Připravena je i saská policie, jejíž příslušníci budou rovněž ve městě.

Centrum Ústí nad Labem bylo dnes ráno téměř vylidněné, policisté pečlivě prohledávají místa v okolí ústecké radnice, včetně křoví, a hledají nebezpečné předměty, které by radikálům mohly sloužit jako zbraně. Omezen bude i život v centru města, včetně hromadné dopravy. Obchodníci z obavy před poničením svého majetku zatloukli výlohy svých prodejen dřevěnými deskami.

MHD pojede jen do 15:30. Město původně plánovalo, že poté všechny autobusy stáhne do vozovny, mluvčí magistrátu Milan Knotek ale oznámil, že pokud to situace ve městě dovolí, bude MHD provozována v co největším možném rozsahu. Cestující budou muset počítat se změnami tras a časů odjezdů jednotlivých linek. Od sobotního rána je vypojeno trolejové vedení, aby policisté nebo hasiči mohli při případných zásazích použít vodu. Podle opozice radnice přípravy přehání, jsou podle ní hysterické, Dopravní podnik a primátor Jak Kubata si to ale nemyslí.

Z ulic zmizely koše a popelnice

Město také nechalo v noci na sobotu vysypat na trase pochodů všechny popelnice a odpadkové koše, některé z ulic zmizely. Ve spolupráci se stavebními firmami se také pokusilo zabezpečit co nejvíce staveb, odstranit mobilní dopravní značky a vše, co by mohlo sloužit jako zbraň proti policistům nebo při střetech pravicových a levicových extremistů. Radnice vyzvala i majitele vozů na trase pochodů, aby je odtud odvezli. V centru města je zavřena i většina obchodů.

Primátor Jan Kubata obyvatele města vyzval, aby se na pochod nechodili dívat, ale zůstali doma nebo odjeli z města pryč. Radnice se dva z pochodů pokusila zakázat, zákazy však zrušil soud. Na akci budou dohlížet odborníci na extremismus. Pokud pochod překročí povolený rámec nebo jeho organizátoři poruší zákon, policie zasáhne.

Odpůrci pochodu připraví uličku hanby

Odpůrci pochodu z iniciativy V Ústí neonacisty nechceme chtějí pro pravicové radikály připravit takzvanou uličku hanby vytvořenou několika kilometry pásky a fotografiemi zad lidí odsuzujících pochod. Na Lidickém náměstí, kde má v 19:00 začít hlavní pochod, vyvěsili billboard, na kterém je sousoší lidických dětí. Další obří plakáty protestující proti pochodu se objevily i na dalších místech. Akce radikálů jsou nahlášené v sobotu i v asi deset kilometrů vzdálené Krupce na Teplicku. Dělnická strana sem chce údajně kvůli opakovaným žádostem zdejších obyvatel vyslat takzvané ochranné sbory. V 15:00 pak plánuje mítink s projevy a není vyloučené, že poté zamíří i do Ústí.

Přípravy na pochod extremistů
Zdroj: ČT24