Podle Klause se ODS mění v Občanské hnutí

Praha - Prezident Václav Klaus to řekl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny, ve kterém dále reagoval na výroky bývalého prezidenta Václava Havla. Klaus v rozhovoru odmítl Havlovu kritiku, že po pádu vlády Mirka Topolánka nejmenoval znovu premiérem, i nařčení, že požadavek 101 podpisů pro podporu nové vládě připomíná "estébácké" praktiky. Narážku na to, že je ruským agentem, označil Klaus za lež.

K Havlově pochvale určené „nové“ a „méně arogantní“ ODS Klaus uvedl, že se jedná o vzestup jednoho křídla občanských demokratů, se kterým se sám v minulosti nemohl identifikovat. „Vzniká Občanské hnutí č. 2, ale to s pravicí nikdy nemělo a ani teď nemá nic společného,“ prohlásil prezident s tím, že po Havlově výroku leckdo dodatečně pochopí jeho loňský odchod z ODS. „Topolánkova vláda - pánů Vondry, Schwarzenberga, Kocába, Bursíka a Lišky - je daleko více vládou Václava Havla než vládou mou,“ řekl Klaus.

Kritiku, že Topolánka nejmenoval znovu premiérem, prezident odmítl. Podle něj Topolánek o jmenování neměl zájem. „Měl zájem, aby nebyl jmenován nikdo a aby on dovládl české předsednictví EU. To však nikdy nemohla přijmout ČSSD. Vznikl logický kompromis - prozatímní vláda a co nejrychlejší mimořádné volby,“ vysvětlil Klaus.

Havlovo srovnání podpisů poslanců, že umožní existenci vlády, s estébáky komunistického režimu, označil prezident za trapné a odmítl je komentovat. O tom, že jeho předchůdce v prezidentské funkci v rozhovoru zmínil i „zvláštní a dlouhodobou harmonii“ mezi Klausem a Ruskem, Klaus řekl, že je to sprostá lež a že by se ponížil, kdyby něco takového začal vyvracet.

Občanské hnutí vzniklo v roce 1991 po rozdělení Občanského fóra (OF), v němž vznikly dva hlavní proudy - konzervativní, představovaný strůjcem ekonomické reformy Klausem, a středový v čele s Jiřím Dienstbierem. Napětí mezi oběma tábory vyvrcholilo v únoru roku 1991, kdy se OF rozdělilo na ODS a OH.