Popálený muž z Vítkova je ve vězeňské nemocnici

Vítkov/Ostrava - Rada města Vítkov na Opavsku se na dnešním mimořádném zasedání dohodla, že na pomoc rodině, která se stala pravděpodobně obětí žhářského útoku, zřídí veřejnou sbírku. Stav dvouleté popálené holčičky je stále kritický, podle lékařů bude rozhodujících následujících 24 hodin, matka a její druh jsou už mimo ohrožení života. Muž byl v pondělí odpoledne převezen do vězeňské nemocnice. Chemická expertiza, která má potvrdit, zda byly nalezené předměty opravdu součástí zápalné lahve, případně o jakou zápalnou látku šlo, bude hotová během několika dní.

Ještě během dnešního dne zřídí město speciální účet, pokud vše schválí krajský úřad, bude možné konto zveřejnit. Podle starosty Vítkova Pavla Smolky se už na úřad nyní obrací zájemci z Bruselu nebo z Kanady. Pražská židovská obec nabídla rodině 50 tisíc korun. Účet bude spravovat pracovnice finančního odboru, která bude na základě požadavku postižených osob prostředky uvolňovat: „Budou směřovány zejména na vybavení rodiny, tedy ošacení, obutí a náklady spojené s vybavením domácnosti a bydlením,“ dodal starosta.

Ostatní členové rodiny mají nyní k dispozici ubytovnu, volný byt město k dispozici nemá. Vlna solidarity přichází ze všech stran. „Chtěli bychom poděkovat všem organizacím, co nám daly pro děti matrace a další věci,“ uvedla babička Vlasta Malá. Rodina nyní žije ve strachu z dalšího útoku. Policie se proto snaží vyšetřování co nejvíce urychlit a dala mu přednost před dalšími případy.

Rodinný dům patří šesti občanům z Německa

Vše ale komplikuje skutečnost, že rodina má vůči městu dluh v řádech tisícikorun. Do oprav vyhořelého domku se navíc rodina už nepustí. „Tvrdí nám, že tam bydlí 26 let, že to kdysi koupili. Jako majitelé ale nejsou uvedeni v katastru nemovitostí a nemají ani nájemní smlouvy,“ řekl starosta Vítkova Pavel Smolka. Podle zápisu v katastru patří dům dávno mrtvé ženě: „Dědické řízení se táhlo dlouho. Soud nedávno rozhodl, že nemovitost patří šesti občanům Německa.“

Třiatřicetiletý muž, který utrpěl popáleniny na zádech a končetinách, byl v pondělí odpoledne převezen do vězeňské nemocnice. Nějakou dobu se
totiž vyhýbal nástupu do výkonu trestu za to, že v roce 2003 řídil bez řidičského oprávnění. „Můžeme potvrdit, že na muže zraněného při požáru vydal Okresní soud v Přerově příkaz k dodání do výkonu trestu. Nejsem kompetentní se však vyjadřovat k tomu, pro jaký trestný čin, ani k tomu, kde se osoba nyní nachází,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

S útoky žhářů mají zkušenost i další města na severu Moravy

Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Prověřují i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv nebo souvislost s podobnými nedořešenými útoky z loňska, kdy přistály zápalné lahve v oknech romských rodin v Bruntále a v Karviné. Během posledního půl roku došlo ke dvěma žhářským útokům i v Moravském Berouně. Nikomu se tehdy naštěstí nic nestalo. Romská vlna na severu Moravy ale začíná přemýšlet o další vlně emigrací do Velké Británie a Kanady. Ta už dnes proto vyzvala českou vládu, aby zakročila proti takzvaným zprostředkovatelům emigrace za oceán.

Policii se postupně hlásí lidé, kteří mají nějaké informace k autu tmavé barvy, které podle svědků těsně před vypuknutím požáru kolem domu projelo. Svědci mohou informace poskytnout prostřednictvím telefonního čísla 974 721 323 nebo bezplatné policejní linky 158. „Lidé se nám postupně hlásí. Někteří jsou ale ovlivněni informacemi z médií. Jejich tvrzení jsme už vyvrátili. Poznatky dalších prověřujeme,“ doplnila mluvčí. Policie například vyvrátila informaci, že útočníci ve snaze zabránit rodině v hašení požáru v domku zastavili před vhozením zápalných lahví vodu. Ventil byl podle policie volně přístupný hned u vchodu.

Vydáno pod