Prezidentský pár se na Hradě sešel s biskupy - řešili návštěvu papeže

Praha - Prezident republiky Václav Klaus přijal spolu s manželkou Livií na Pražském hradě české a moravské biskupy a zástupce ženských a mužských řádů. Na pracovním obědě, který pro ně prezidentský pár uspořádal, se hovořilo o očekávané návštěvě papeže Benedikta XVI. v České republice. Ta by se měla uskutečnit od 26. do 28. září - přesné datum však ještě nepotvrdil Vatikán.

Arcibiskup olomoucký Jan Graubner předal Livii Klausové květiny. Schůzky se zúčastnil i například kardinál Miloslav Vlk, litoměřický biskup Jan Baxant, plzeňský biskup František Radkovský, světící biskup pražský Václav Malý i předseda Konference vyšších představených mužských řádů opat Michael Pojezdný a předsedkyně Konference vyšších představených ženských řádů Václava Dudová.

"Hlavním tématem byla příprava návštěvy Svatého otce. Hovořili jsme o
konkrétních návrzích až po detaily - můžu prozradit, že jsme se bavili o
přivítání na letišti, kdy se ho zúčastní hlava státu a měl by promluvit i
Svatý otec", uvedl po schůzce arcibiskup Graubner. Plánuje se také
setkání Klause s papežem na Hradě, v katedrále svatého Víta by měl
následovat duchovní program a hlavní bohoslužba by se měla uskutečnit v neděli 27. září v Brně. V pondělí na státní svátek je pak plánovaná pouť ke svatému Václavu ve Staré Boleslavi.

V kostelích proběhne sbírka na pokrytí nákladů

Příjezd papeže poslední zářijový víkend začali biskupové svým věřícím oznamovat minulou neděli. A to i přesto, že datum je stále pouze přislíbené. Vyzvali věřící k duchovní přípravě, jejímž tématem je víra, naděje a láska. Tuto neděli se v katolických kostelích uskuteční sbírka na zajištění papežské návštěvy.

Konečné rozhodnutí o datu bude na papeži, musí být v souladu také s programem prezidenta Klause a musí být dohodnuto s Českou biskupskou konferencí. Klaus by měl Vatikán navštívit koncem května. O papežovu návštěvu okolo 28. září, kdy si země připomíná památku českého patrona a světce sv. Václava, usilovali biskupové už několikrát.

K návštěvě papeže v České republice byly dnes spuštěny oficiální internetové stránky. Budou informovat veřejnost o cestě hlavy katolické církve, programu v ČR i místech setkání s veřejností. „Stránky by měly sloužit všem, kdo se o návštěvu papeže zajímají a postupně budeme doplňovat informace pro ty, kdo se budou chtít některého z veřejných setkání s papežem osobně zúčastnit nebo je sledovat v přímém přenosu,“ vysvětluje Irena Sargánková z České biskupské konference, která stránky provozuje ve spolupráci s přípravným týmem.

Věřící na bohoslužbě
Zdroj: ČT24