Otec popálené holčičky už je na svobodě

Praha - Prezident Václav Klaus rozhodl o okamžitém přerušení výkonu trestu odnětí svobody otci dvouleté holčičky popálené při nedávném žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Muž byl před 17:00 propuštěn z pražské vězeňské nemocnice a převezen do Fakultní nemocnice v Ostravě. Do vězení se dostal proto, že se vyhýbal nástupu trestu za řízení bez řidičského průkazu. Klausův verdikt ovšem neznamená, že by trest zcela prominul, jak ho požádal dosluhující ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Jedná se o rozhodnutí, jehož účinnost zanikne až konečným rozhodnutím prezidenta republiky o udělení či neudělení milosti, ke kterému dojde až po standardním prostudování všech okolností.

„Doba, na kterou se trest přeruší, není ničím, ani zákonem, stanovena. Bude samozřejmě využita na detailní dostudování všech okolností,“ řekl ČT prezidentův mluvčí Radim Ochvat. O milost pro otce popálené holčičky požádal Michael Kocáb, který žhářský útok ve Vítkově označil za teroristický čin. Důvodem žádosti je, aby muž byl co nejdříve se svou rodinou, která je v katastrofální situaci. „Holčička je stále v umělém spánku, dále trvá umělá plicní ventilace. Prognóza je stále nejistá,“ informoval lékař dětské JIP ve Fakultní nemocnici v Ostravě Bořek Trávníček.

Kocáb také dnes večer přijel osobně do Vítkova. S oběťmi žhářského útoku jednal o tom, jak co nejlépe naložit se stotisícovým darem, který rodině slíbil. Matce popálené holčičky nabídl, že za ně zaplatí dluhy, po rozhovoru s ní ale uvedl, že rodina téměř žádné nemá. Peníze proto převede na účet, který chce zítra založit. Postižená rodina dar může využít na cokoliv.

Muž byl odsouzen nezávisle na sobě za dva činy

Nejprve dostal roční podmíněný trest za krádež a poškozování cizí věci. Později byl odsouzen za řízení automobilu bez řidičského oprávnění. Ve vězení strávil čtyři měsíce a propuštěn byl ještě před tím, než mu soud původní podmíněný trest přeměnil na trest odnětí svobody. Od loňského prosince se muž vyhýbal nástupu do vězení.

Na žádost Okresního soudu v Přerově policie nechala muže tento týden přepravit ze Slezské nemocnice v Opavě, kde se léčil s popáleninami po žhářském útoku, do vězeňské nemocnice v Praze.

Žháři do domku podle jeho obyvatel hodili v noci ze soboty na neděli několik zápalných lahví. To podle stop zajištěných na místě potvrdila i policie. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, z nichž v nejhorším stavu skončila dvouletá holčička. S menšími zraněními vyvázli matka a její druh. V souvislosti se žhářským útokem policie pátrá po posádce tmavého vozu, který těsně před vypuknutím požáru kolem domku projel. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Prověřují i to, zda žhářský útok neměl rasový motiv.