ČHMÚ: Suché počasí a silný vítr výrazně zvyšují nebezpečí požárů

Praha – Meteorologové varují před nebezpečím požárů, které hrozí kvůli teplému a suchému počasí a od nedělního večera i silnému větru. Podle výstrahy, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí vysoký stupeň nebezpečí až do úterního večera pro kraje Vysočina, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Nejvyšší stupeň nebezpečí vzniku požárů je na Znojemsku, Břeclavsku a Brněnsku v Jihomoravském kraji a na Litoměřicku v Ústeckém kraji.

Výstražnou informaci vydal ČHMÚ už v pátek, dnes varoval také před zesilujícím jihovýchodním větrem, který situaci ještě zhorší. Od nedělního večera bude postupně vát na východní polovině území, na Českomoravské vrchovině a na horách na severu dosáhne rychlosti 75 až 110 kilometrů za hodinu, v Jeseníkách i kolem 125 km/hod. V úterý bude od západu zvolna slábnout.

Dnes do 18:00 dosáhl vítr v nárazech největší síly na středočeské Milešovce a ve Svratouchu ve Žďárských vrších, a to přes 50 km/hod. Ostřeji vál vítr také na jihu Moravy, nepřekročil ale rychlost 30 kilometrů v hodině, v nárazech 50 km/h.

Vzhledem k silnému větru a suchu může navíc docházet v místech s chybějící vegetací, hlavně na polích, k výraznému víření prachu a snížení dohlednosti. Nejlepší dohlednost hlásila dnes Přimda - 50 kilometrů, nejnižší Čáslav - 15 kilometrů.

Podle ČHMÚ by vzhledem k vysokému stupni nebezpečí vzniku požárů lidé neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit a měli by se vyhnout používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně. Vzhledem k silnému větru je nutné v ohrožených oblastech zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby.

Lidé by se neměli zdržovat v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny, a v blízkosti větších stromů. Turisté na horách by měli omezit túry, nevydávat se do hřebenových partií a dodržovat pokyny Horské služby.

Vydáno pod