Do hloubětínského babyboxu někdo odložil chlapce

Praha - V babyboxu v pražském Hloubětíně lékaři našli čerstvě narozeného chlapce. Informoval o tom dnes Český rozhlas. Podle Ludvíka Hesse, který má zařízení na starosti, je chlapec v pořádku a pravděpodobně bude předán do náhradní rodinné péče. Chlapeček byl do babyboxu vložen těsně po porodu. Způsob zavázání pupeční šňůry podle Hesse jasně dokládá, že u něj nebyl lékař.

„Vzhledem k tomu, že je dnes Jaroslava, dal jsem mu pracovní jméno Jaroslav,“ řekl rozhlasu Hess. Dítě podle něj čeká zdravotní prohlídka a po rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 9 bude předběžným rozhodnutím svěřeno do náhradní rodinné péče.

Počátkem dubna našli lékaři v hloubětínském babyboxu, který zachránil už jedenáct dětí, desetiměsíční holčičku. Dnes nalezený chlapeček je 18. dítětem, kterému pomohl babybox zachránit život.

Do babyboxu mohou matky odložit anonymně dítě, poskytuje novorozencům bezpečné prostředí až do chvíle, kdy si pro něj přijdou zdravotníci. V České republice je v současné době 23 babyboxů. Další se bude zřizovat 28. května v teplické nemocnici a 1. června v nymburské nemocnici. Na toto datum podle Hesse připadá čtvrté výročí otevření prvního babyboxu v hloubětínském GynCentru.