Recepty ČSSD: mobilní soudy pro extremisty a snížení platů manažerům

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek chce v boji proti extremismu využít „mobilní soudy“, tedy zkrácené trestní řízení, které už bylo vyzkoušeno u trestných činů na fotbalových zápasech. Návrh zákona by měla připravit komise pro boj s extremismem. ODS i obě koaliční strany prý aktuální problém nárůstu sympatizantů krajní pravice ignorují a jsou neschopné, prohlásil Paroubek, a proto nabízí vlastní řešení. ČSSD také prosazuje snížení platů manažerům ve firmách se státní účastí.

„Sociální demokracie vnímá nárůst především pravicového extremismu jako alarmující a nebezpečný pro vývoj demokracie v naší zemi,“ prohlásil Paroubek. Podle Paroubka stávající vláda nepřišla s účinnou koncepcí prevence ani represe vůči extremistickým skupinám ve společnosti. Situaci také vyostřila ekonomická krize. Za zásadní selhání pak Paroubek označil fakt, že ministr vnitra Ivan Langer (ODS) nedokázal předložit Nejvyššímu správnímu soudu důkazy, které by vedly ke zrušení extremistické Dělnické strany. Designovaný premiér Jan Fischer tvrdí, že jeho vláda se sílícím pravicovým extremismem bude určitě zabývat, i když post ministra pro lidská práva a menšiny, který zastával Michael Kocáb, s největší pravděpodobností zůstane neobsazen. Novou strategii boje proti extremismu schválí na své poslední schůzi příští pondělí i vláda Mirka Topolánka (ODS), která je v demisi.

ČSSD chce snížit platy manažerům

ČSSD má také další nápad v boji s hospodářskou krizí. Po premiérovi Janu Fischerovi bude Paroubek požadovat snížení platů manažerů firem se státní účastí. Tarifní složky platu by měly klesnout nejméně o třetinu až polovinu; nadtarifní složky pak o mnohem více. K Paroubkovi se připojil i středočeský hejtman David Rath s návrhem pozastavení dotací z krajského rozpočtu Českým drahám, pokud si jejich management nesníží platy. „Je to nátlakový mechanismus, ale snad jediný účinný,“ tvrdí hejtman. Před nedávnem totiž šéf ČD Petr Žaluda zveřejnil, že jeho měsíční plat se pohybuje kolem půl milionu korun. Podle Ratha tak bere pětkrát více než hejtman, a navíc jsou dráhy dlouhodobě ve ztrátě. „Nás velmi šokovalo, že management státních drah je odměňován způsobem, který odpovídá top managementům nejvíce prosperujících firem na světě,“ řekl Rath. Manažeři by si měli platy snížit sami, míní ČSSD. ODS se podle sociální demokracie ke snížení platů těchto manažerů nemá, protože až odejdou její členové z vládního angažmá, zamíří právě na takovéto posty - proto tento návrh předloží Paroubek premiérovi Fischerovi.

Pendolino
Zdroj: ČT24
Vydáno pod