Návštěvníci Prahy budou moci parkovat i v modrých zónách

Praha - Do vybraných rezidentských modrých zón budou moci přes den nově zaparkovat i návštěvníci čtvrtí, kde se platí za parkování. Pražští radní tento návrh dnes schválili stejně jako rozšíření tarifu o půlhodinové parkování zdarma zejména před budovami nemocnic a úřadů a placení parkování pomocí SMS. Jednotlivé městské části ovšem budou muset vybrat ulice, kde bude zavedené tzv. smíšené parkování, na magistrátu zase bude vypsat výběrové řízení na provozovatele SMS plateb za parkování.

Ve smíšené zóně budou moci automobil odstavit jak rezidenti s platnou parkovací kartou, tak návštěvníci, kteří zaplatí parkovné v automatu. „V současné době máme v návrhu kolem dvaceti ulic,“ přiblížil starosta Prahy 7 Marek Ječmének, v jakém rozsahu zavedou Holešovice a Bubeneč smíšené parkování.

Magistrát zároveň povolil parkovací automaty v okrajových částech Prahy, zpoplatněné parkování tak zavede na podzim v některých ulicích Uhříněves. Smůlu má ale Praha 6, ačkoli leží v centru metropole a o zavedení zón usiluje už několik měsíců. V radničních kuolárech se mluví o tom, že za neochotou magistrátu rozšířit zóny do Prahy 6 stojí politický boj mezi starostou Tomášem Chalupou a náměstkem primátora Rudolfem Blažkem.

Podle Blažka je ale problém v tom, že by se jednalo o příliš výrazné rozšíření zón placeného parkování. „Jakékoli další masivní rozšiřování zón není správným krokem bez toho, že bychom provedli zhodnocení stávajícího fungování,“ uvedl Blažek.

Možnosti rozšíření parkovacích zón má do konce září posoudit nezávislý odborník. Magistrát osloví někoho z dopravní fakulty ČVUT.

Současný systém parkovacích zón začal fungovat v části Prahy 1 v roce 1996. Parkování se v centru regulovalo ale už od 70. let minulého století. Zóny placeného stání by na svém území chtěla zavést nejen0 Praha 6, uvažuje o nich také Praha 5, 8 a 10. Hlavní město se ale rozšiřování brání, dokud nebude hotova komplexní analýza současného provozu.