Cvičení záchranářů uzavře silnici mezi Brnem a Svitavami

Brno - Uzavřena bude ve čtvrtek dopoledne vytížená silnice I/43, která spojuje Brno a Svitavy. Stane se tak v rámci cvičení záchranářů nedaleko Bořitova na Blanensku. Provoz na jedné z nejfrekventovanějších jihomoravských dopravních tepen bude omezen od osmi hodin ráno, kdy budou uzavřeny dva pruhy ze tří, zcela neprůjezdná potom bude od 8:45 do 11:30. „Policisté dopravu odkloní na objížďku přes Lysice,“ informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Hasiči potřebují cvičit v reálných podmínkách, proto si vybrali frekventovanou komunikaci, které řidiči kvůli vysokému počtu nehod někdy přezdívají silnice smrti. Čas je zvolen záměrně mezi dvěma dopravními špičkami. „Ranní špička končí kolem 08:00, odpolední začíná asi ve 14:00,“ uvedl Haid.

Záchranáři si chtějí vyzkoušet komplikovaný zásah po srážce autobusu plného lidí a cisterny převážející žíravou a hořlavou kyselinu chromovou. Scénář cvičení je rozepsán do detailu. Autobus po fingované srážce zapadne do příkopu asi 20 metrů od cisterny, z níž začne vytékat kyselina. Většina cestujících, mezi nimiž je řada zraněných, zůstane uvězněna v autobusu.

Cvičný zásah je rozdělen na dvě poloviny. Část hasičů a záchranářů se věnuje vyprošťování cestujících, druhá likviduje unikající kyselinu. „Kyselina chromová je toxická, leptající látka, která podporuje hoření. Hasiči proto vytýčí nebezpečnou zónu s nástupním prostorem a dekontaminačním stanovištěm,“ uvedl Haid. Řidiče cisterny vyprostí záchranáři v protichemických oblecích.

Do cvičení se zapojí hasiči, policisté, zdravotníci a pracovníci blanenské charity, kteří by v případě skutečného neštěstí poskytovali psychologickou pomoc a kontaktovali příbuzné. „Celkem se zúčastní více než 80 záchranářů, na místě bude přes 20 zásahových vozidel, v akci budou dva vrtulníky,“ popsal mluvčí.