Častější prohlídky pomohou kontrolovat neukázněné diabetiky

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna se dohodla s diabetology na zvýšení počtu vyšetření u lidí s cukrovkou. Častější měření takzvaného glykovaného hemoglobinu by mělo pomoci lépe kontrolovat neukázněné pacienty. Nemocní mají totiž kvůli nedodržování předepsaného režimu často velké problémy. Ty mohou v některých případech skončit až amputací. Podle lékařů je diabetes jedním z nejpodceňovanějších onemocnění.

S diabetem se v roce 2007 léčilo téměř 755 tisíc Čechů - 53 tisíc z nich má cukrovku I. typu. Loni v rámci Dnů zdraví v Praze naměřili zdravotníci v ulicích zvýšený cukr u téměř pětiny ze čtyř tisíc obyvatel metropole. Každý rok je v Česku odhaleno padesát tisíc nových případů, neodhalených diabetiků je v populaci podle lékařů nejméně 300 tisíc.

„Určitě jsme některé z nich tímto způsobem zachytili, a byli jsme tak tou první instancí, kde jim bylo oznámeno, že možná mají diabetes,“ domnívá se Kateřina Langrová z Centra pro prevenci a léčbu civilizačních nemocí.

Téměř osm tisíc lidí kvůli problémům spojeným s cukrovkou přijde ročně o nohu nebo o prsty. „Neléčený nebo špatně léčený diabetes vede ke komplikacím a ty mohou vyústit v závažné poškození zdraví. Může se jednat o infarkt, ztrátu zraku či selhání ledvin,“ vypočítává Milan Kvapil, předseda České diabetologické společnosti.

Náklady na léčbu komplikací rostou

Rok od roku se také zvyšují náklady na léčbu diabetiků. Například v roce 2000 zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna necelou miliardu a půl, nyní se roční náklady už vyšplhaly na více než dva a půl miliardy.

Zvyšují se především kvůli stále dražší léčbě a stoupajícímu počtu nemocných, ale také kvůli dalším nákladům na léčbu komplikací. Ty se podle lékařů vyšplhají ročně na přibližně dvacet miliard.

Pochody proti cukrovce upozornily v 50 městech České republiky na stoupající počet lidí, kteří touto nemocí trpí. Právě 14. listopad je totiž Světovým dnem diabetu.
Zdroj: ČT24