Plot kolem radarové kóty v Brdech zmizí

Míšov - Ministr obrany Martin Barták rozhodl o likvidaci plotu, který brání v přístupu ke kótě 718 v brdských lesích. Právě na tomto místě měl vyrůst americký radar. Podle mluvčího ministerstva už není oplocení potřebné. Starosta Trokavce Jan Neoral, jehož obec leží spolu s Míšovem nejblíže, rozhodnutí Bartáka přivítal. Demontáž plotu by měla začít v nejbližší době, podle myslivců kvůli němu zahynulo několik zvířat.

Plot okolo kóty ve vojenském prostoru vyrostl loni v létě poté, co místo šest týdnů blokovali aktivisté z hnutí Greenpeace na protest proti radaru. Na kótě dokonce vyhlásili svůj stát. Nakonec je vojenská policie vytlačila a prostor byl oplocen, s bariérou ale nesouhlasili lidé z okolních obcí.

Čeká se na rozhodnutí Obamovy administrativy

Výstavba amerického radaru zřejmě uvázla na mrtvém bodě. Podepsány jsou dvě základní smlouvy umožňující jeho vznik, neratifikovala je ale zatím Poslanecká sněmovna. Minulá koaliční vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS), jejíž ministři dokumenty podepsali, je nakonec z jednání sněmovny stáhla. Také americká strana nyní celý plán ochrany před balistickými střelami přehodnocuje.

Radarové téma podle všeho nehodlá rozehrávat ani nový úřednický kabinet premiéra Jana Fischera, který minulý týden Topolánkovu vládu z rozhodnutí významných politických stran nahradil. „Budeme vládou radarového ticha,“ popsal to jeden z jejích ministrů.

Když v lednu 2007 USA požádaly o umístění radaru v Brdech, obyvatele obcí kolem újezdu to nemile překvapilo a zaskočilo. Od začátku byli proti. Nejrychleji zareagovali právě v Trokavci a 17. března radar v referendu rozhodně odmítli. Ze 72 hlasujících bylo 71 proti. Následovala referenda či ankety ve většině brdských obcí sousedících s újezdem. Všechna hlasování byla jednoznačná - lidé radar rozhodně odmítli.