Pecina a Langer se nepohodli kvůli škrtům v rozpočtu vnitra i Komorousovi

Praha - Případné škrty v rozpočtu ministerstva vnitra se nedotknou rozpočtu policie ani hasičů. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl nový ministr vnitra Martin Pecina. Jeho předchůdce Ivan Langer (ODS) poté označil návrh ministerstva financí na desetiprocentní plošné škrty za „smrtící“ pro resort vnitra. Zároveň popřel informace, že by reformované policii v současné době chyběly peníze - jde prý o pochybení některých policejních manažerů, kteří s přidělenými penězi neumí zacházet. Pecina s Langerem se také dostali do sporu kvůli obsazování náměstků policisty ve služebním poměru. Pecina totiž ve čtvrtek vypsal výběrové řízení, kde právě aktivní službu od svého budoucího prvního náměstka vyžaduje. Podle serveru iDnes je tendr ušitý na míru bývalému šéfovi Národní protidrogové centrály Jiřímu Komorousovi, o kterém Pecina mluví jako o svém náměstkovi už od začátku.

Pecina má v plánu i další změny - náměstkem by mohl nově být i velitel hasičů a policejní ředitel. Požadavkem na aktivní službu náměstka zaskočil bývalého ministra Langera. „Považoval bych za opravdu nepříliš šťastné a to říkám diplomaticky, kdyby se dvacet let po listopadu 1989 stal 1. náměstkem policista v aktivní službě,“ prohlásil Langer.

Pecina už v minulosti uvedl, že by za náměstka chtěl bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse, který se teď vrací k policii. Komorous by totiž podle serveru iDnes nedostal velké lustrační osvědčení, které je při nástupu do funkce z civilu potřeba. Jako policista ho ale mít nemusí. Pecina v tom problém nevidí, Langer nabádá k opatrnosti - Pecina by podle něj mohl zavdat k pochybnostem, že účelově obchází lustrační zákon.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Škrty v rozpočtu se policie ani hasičů nedotknou, slibuje Pecina

„Pokud budu mít krácen rozpočet, rozhodně nebudu krátit rozpočet policii a hasičům a kofinancování evropských fondů - těchto oblastí se škrty nedotknou,“ ujistil Pecina. Exministr Langer věří, že plošné škrtání o deset procent by policie a bezpečnostní sbory nepřežily.

Pecina s Langrem se dnes neshodli v otázce prodeje majetku ministerstva vnitra. Langer už dříve uvedl, že výnosy z prodeje majetku financují reformu policie a vznik nových krajských ředitelství a že zastavení prodeje bude znamenat i zastavení reformy. Pecina ale pozastavil prodej rekreačních zařízení ministerstva vnitra a chce si na něj nechat vypracovat analýzy. „Nemůžu říct, že by mi přišly podezřelé, ale já bych je nedělal,“ řekl.

Nový ministr vnitra souhlasí s prodejem zbytného majetku, z něhož se financuje reforma policie. Ten zastavit nechce. Vadí mu ale prodej nebo pronájem těch nemovitostí, které podle něj policie nutně potřebuje a chce je i nadále využívat. Pecina to označil za „filozofický rozdíl“ mezi tím, co dělal Langer, a co by chtěl do budoucna dělat on.

Langer dnes také hájil nastartovanou policejní reformu. Zprávy, podle kterých chybí na jednotlivých služebnách peníze, označil za dezinformace a nesmysl. „Ukazuje se, že někteří policejní funkcionáři jsou buď absolutní pitomci, nebo lidé, kteří se dosud ještě nestačili sžít s novými ekonomickými podmínkami, a potom šíří svoji idiocii,“ řekl exministr. Systém krajských policejních ředitelství jako samostatných účetních jednotek je podle něj nastavený dobře. Někde ho ale policisté nezvládají - peníze mají, ale neumí s nimi zacházet. „Policisté nejsou žádní blbové,“ reagoval Pecina a naznačil možnost, že policejní manažeři možná nebyli řádně proškoleni. Podle něj je potřeba mít s nimi větší trpělivost.