Vojenský archiv hledá nové sídlo i osvobození od právních norem

Praha - Staré sbírky vojenského ústředního archivu jsou podle odhadů nejhůře přístupné ze všech starožitných knižních materiálů v České republice. Může za to sice fakt, že mnohé z dokumentů jsou dosud tajné, ale v poslední době se pracovníci archivu potýkají zejména s nedostatečným prostorem pro knihy a listiny. Vůli zlepšit situaci ústředního vojenského archivu projevilo ministerstvo obrany, v rozpočtových škrtech se však bude těžko nacházet odpovídající finanční obnos.

V obsáhlých sbírkách se nacházejí mnohé dokumenty, které zůstávají historikům prozatím neznámé. Jde hlavně o listiny ze 70. a 80. let minulého století. Týkají se například otázky jaderného arsenálu na československém území nebo role armády v připravované sovětské invazi do Polska v roce 1981. Zatímco dokumenty o státní bezpečnosti nebo aparátu KSČ jsou dostupné i na internetu, zkoumání vojenské historie vyžaduje daleko víc úsilí. „Počet pracovníků ve vojenském ústředním archivu, na ty úkoly, které plní, je nedostatečný, dalším problémem je složité odtajňování materiálů,“ uvádí historik z brněnské univerzity obrany František Hanzlík.

Snahu odtajnit archivální sbírky stěžují i právní nařízení. Na příslušníky armády se například nevztahuje výjimka ze zákona o ochraně osobních údajů. Ke zveřejnění tak chybí příslušné razítko, a proto některé z dokumentů zůstávají tajné i poté, co je armáda úředně zpřístupní. „I to nás hrozně zdržuje, protože se jedná o miliony a miliony stran, které je potřeba tímto razítkem označit,“ dodává ředitel Vojenského historického ústavu Julius Baláž.

Stále neřešitelným problémem je zajištění dostatečné kapacity pro uschování dokumentů i jejich studium. Kvůli tomu jsou badatelny zamluvené až 3 měsíce dopředu. Ministerstvo obrany plánuje již několik let přestěhování archivu do nového sídla v Ruzyni. Dosavadní budova na Invalidovně je již notně zastaralá a navíc leží v záplavovém pásmu. Příští rok se má začít stavět, armáda však bude výrazně šetřit. Kde bude v rozpočtu škrtat, zatím ministerstvo obrany neví. Půjde ale v první řadě právě o aktivity, které se netýkají zahraničních misí i výcviku vojáků.

Vydáno pod