Řápková se střetne s Kocábem kvůli exekuci dávek

Praha - Spor o postup některých měst proti neplatičům nájemného se dnes bude řešit při veřejném slyšení v sídle Senátu. Vyvolalo jej rozhodnutí chomutovské radnice v čele s primátorkou Ivanou Řápkovou, která v únoru začala odebírat prostřednictvím exekutorů dlužné peníze ze sociálních dávek. To kritizovali jako nezákonné jak ministr pro lidská práva Michael Kocáb, tak zástupci ombudsmana. Při slyšení se střetnou se starosty v čele s Řápkovou, kteří jejich kritiku odmítají. Právě zástupci měst by na dnešním jednání chtěli sjednotit svůj budoucí postup. Debatu z budovy Senátu můžete od 9.00 sledovat živě na ČT24.

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) již dříve uvedla, že ombudsman ani Kocáb nikdy nenabídli žádné účinné řešení situace. Primátorku naopak podpořili její kolegové z ostatních statutárních měst, litvínovská radnice ohlásila na červen stejný postup vůči neplatičům, příkladu zřejmě využije i Třebíč.

Zabavování dlužných částek exekutory se týká novela občanského soudního řádu, kterou před týdnem schválili poslanci. Dlužníci by si podle ní mohli nově ponechat hotovost do dvojnásobku životního minima, aktuálně tedy 6 252 korun. Dosud to je jen tisíc korun, a právě taková suma zbyla neplatičům po chomutovských exekucích.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Vše začalo v Chomutově

Debatu rozpoutalo únorové rozhodnutí chomutovského magistrátu zakročit proti občanům, kteří pobírají sociální dávky, ale neplatí své dluhy vůči městu. Na vymáhání pokut si Chomutov najal exekutory. „Někteří z těchto lidí nabyli dojmu, že pokud jsou na sociálních dávkách, tak si můžou dovolit cokoliv,“ okomentovala tehdy postup města jeho primátorka.

Exekuce podle Řápkové přispěly ke zlepšení platební morálky obyvatel Chomutova, jehož pohledávky vůči zhruba 4 000 dlužníkům přesáhly 240 milionů korun. Při exekucích se podařilo vybrat asi 200 000 korun, na dalších 570 000 korun byl s obyvateli uzavřen splátkový kalendář, uvedla Řápková minulý týden.

Podle ministra pro lidská práva Kocába postup Chomutova zbytečně příliš postihuje lidi v hmotné nouzi, a naopak přináší velký zisk exekutorům. „Ti lidé se mohou dostat do naprosto bezprecedentní sociální nouze,“ upozornil Kocáb. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seidlová dodala, že úřad veřejného ochránce lidských práv považuje tento postup za takový, který není v souladu se zákonem.